Vijesti iz BiH

Trend poskupljenja prehrambenih artikala uskoro bi mogao biti zaustavljen

Val poskupljenja prehrambenih proizvoda i usluga u BiH mogao bi uskoro biti zaustavljen, jer u resornim ministarstvima najavljuju niz mjera za pomoć potrošačima koji su se našli na udaru novih cjenika. Neke od tih mjera, kada je FBiH u pitanju, jesu kontroliranje formiranja cijena u maloprodaji i povlačenje robe iz robnih rezervi. Desnica Radivojević, ministar trgovine FBiH, kaže da Vijeće za analizu cijena, koji djeluje pri ovom Ministarstvu, ovih dana analizira stanje na tržištu. “Pratimo proizvode kao što su kruh, mlijeko, brašno i utvrđujemo stanje. Preporučili smo kantonalnim vladama da utvrde marže nekih od ovih proizvoda, i one se kontroliraju. Bilo je slučajeva prekoračenja marži i mi smo naredili da se smanje”, rekao je Radivojević. Dodao je da će Ministarstvo Vladi FBiH na sljedećoj sjednici preporučiti da se kantonalnim robnim rezervama posudi pšenica iz robnih rezervi FBiH, da bi se prevazišao problem oko poskupljenja kruha.

“Nadam se da ćemo za mjesec ili dva imati potpuno jasniju situaciju kada su cijene u pitanju. U narednom periodu ćemo detaljno analizirati cjenike i pokušavati pomoći potrošačima”, uvjerava Radivojević. U instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH su zabrinjavajućim ocijenili činjenicu da je i u ovoj godini nastavljen trend poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda. “Statistika je pokazala da prosječna europska obitelj za hranu izdvoji 16 %, dok u BiH taj udio iznosi više od 50 % ukupnih prihoda”, naglašavaju ombudsmani za zaštitu potrošača. Trgovci cijene formiraju po vlastitim “apetitima”, a pravdaju se da marže obrazuju tako da mogu opstati u teškoj tržišnoj utakmici. Krajem prošle godine i prethodni mjesec vrtoglavo su rasle cijene kruha, brašna, ulja, šećera, mlijeka, a najavljena su i poskupljenja slatkiša i mesa. U većini bh. gradova poskupjeli su i grijanje i plin, a nove cjenike smo dobili i za telefonske usluge i cigarete.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend