Trebaju li roditelji biti prijatelji svojoj djeci na Facebooku?

Čak tri četvrtine roditelja ispitanih u istraživanju agencije Nielsen tvrdi da su prijatelji svojoj djeci na Facebooku, no oko 30 posto djece najradije bi ih se riješilo. U istraživanju agencije Nielsen, tri četvrtine ispitanih roditelja reklo je da su prijatelji svojoj djeci na Facebooku, društvenoj mreži koja ima više od pola milijarde aktivnih korisnika. Ali trećina ispitanih ipak je rekla kako je zabrinuta jer ne vidi sve što njihova djeca rade na internetu.

Možda su zabrinuti s razlogom, jer gotovo trideset posto tinejdžera kaže kako bi, da mogu, skinuli roditelje s popisa ‘frendova’.
‘Facebook je glavno pitanje roditeljstva, barem u mojim razgovorima s roditeljima’, kaže Regina Lewis, savjetnica u online tvrtki AOL. ‘To je stvarnost modernog roditeljstva’, dodala je.
Prosječan je broj prijatelja na Facebooku oko 130, ali tinejdžeri ih znaju imati i nekoliko puta više.
‘Učinilo mi se da je postotak roditelja koji su prijatelji svojoj djeci upadljivo velik. Veći je od sedamdeset posto’, rekla je Regina Lewis. Po njezinim riječima, dvostruko se češće dijete s fejsa želi riješiti majke nego oca.
Neka djeca nisu mogla ni birati. U 41 posto slučajeva, u kući postoji pravilo da dijete na Facebook smije samo ako prihvati tzv. ‘friend request’ svojih roditelja.

Bili prijatelji ili ne, Lewis smatra da je dužnost roditelja na neki način pratiti što im dijete radi na internetu. (t-portal.hr)