TRAVNIK: Propali pregovori; zdravstveni radnici nastavljaju štrajk

Pregovarački tim Vlade Kantona Središnja Bosna odbio je zahtjev o uvećanju koeficijenta za isplatu plaća zdravstvenim radnicima, zbog čega je, bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru, završen današnji sastanak pregovaračkih timova Vlade i Kantonalnog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata Armin Kukić podsjetio je kako su članovi ovog sindikata, među kojima su najbrojniji medicinske sestre i tehničari, od 1. travnja bez kolektivnog ugovora te da će nastaviti svakodnevni polusatni štrajk upozorenja.

-Za nas je neprihvatljiva Vladina ponuda o povećanju satnice rada s 2,31 KM na 2,35 KM. Već smo odustali od određenih zahtjeva, ali ne možemo odustati od onoga za uvećanje koeficijenata za 0,3, za sve grupe linearno. Smatramo da je ovaj zahtjev realan i da novca za to ima – kazao je Kukić novinarima nakon sastanka.

Ministar zdravstva KSB Anto Matić tvrdi da bi uvećanje koeficijenta predstavljao veliki financijski teret na Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO), zbog čega je Vlada ostala pri ponudi za povećanje satnice.

-Ne mogu reći točan iznos, ali ljudi iz ZZO-a tvrde da mnogo košta uvećanje koeficijenata i da su tu u pitanju milijuni. Iako smatram da su zahtjevi sindikata opravdani, vjerujem da je naša ponuda realna i da ne ugrožava sustav – naglasio je on.

Kako je rečeno, štrajk upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama bit će nastavljen svakodnevno, od 10 do 10.30 sati, odnosno u vrijeme pauze, dok Predsjedništvo Sindikata ne donese odluku o daljnjim koracima.

(Fena)