Travnik pokriven “pametnim kamerama”: Automatsko prepoznavanje neregistriranih vozila

Na području općine Travnik poduzimaju se aktivnosti na postavljanju video nadzora na magistralnom putu u mjestu Dolac na Lašvi i na Kalibunaru, a koje predstavljaju nastavak uspješne realizacije projekta postavljanja tzv. “pametnih kamera” na području svih općina Srednjobosanskog kantona, a koji MUP SBK provodi u saradnji sa načelnicima općina u ovom kantonu.

 

Sredstva za realizaciju ovog projekta odobrila je Vlada SBK.

U sklopu ovog projekta planira se uspostava sistema video nadzora kojim će biti omogućeni direktni i automatski upiti centralnom serveru o registarskim oznakama koje su zabilježene i na taj način, ukoliko se ukaže potreba, bit će upoznate policijske patrole sa podacima o vozilu, eventualnom kaznenom djelu koje se može dovesti u vezu sa predmetnim vozilom, te da li se radi o ukradenom ili neregistriranom vozilu, ili vozilu kojim je počinjen neki prekršaj.

Pored praćenja i nadzora prometnica na postavljenim lokacijama, tzv “pametne kamere” omogućavaju i preglede i rekonstrukciju svih zabilježenih incidentnih situacija, te na taj način i njihovo uspješno rasvijetljavanje i procesuiranje.

Takozvane “pametne kamere” u mogućnosti su da u potpunom mraku samostalno identificiraju i očitavaju registarske oznake motornih vozila sa točnim vremenom i pravcem kretanja , te ih evidentiraju u jedinstven spisak u operativnom centru. Prema dinamici planiranih aktivnosti sustav će biti u punom kapacitetu do kraja godine.

(centralna.ba)