Travnik: Bez dogovora o kolektivnom ugovoru zdravstvenih djelatnika

Sastanak pregovaračkih timova Vlade KSB i Kantonalnog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu završio je bez postignutog dogovora.


Kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić kazao je da za ispunjavanje zahtjeva Sindikata, među kojima je i uvećanje koeficijenata, nema dovoljno novca.

Na sastanku je rečeno da bi to Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBK-a koštalo oko 30 milijuna maraka, a Zavod, u ovom trenutku, to ne može izdržati, kazao je Matić novinarima nakon sastanka. Ističući da članovi Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu traže povećanje plaća za 30 posto, Matić je kazao da se “ne može ići u minus kako bi se ispoštovali ti zahtjevi”.

 Pokušavamo racionalno koristiti sredstva koja su nam na raspolaganju i moramo misliti i na prava osiguranika, naglasio je Matić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Armin Kukić kazao je da je nezadovoljan dosadašnjim pregovorima, kao i današnjim sastankom, naglasivši da nije isključen ni štrajk zdravstvenih djelatnika, ako ne bude postignut dogovor.

Mi već nekoliko mjeseci nemamo kolektivni ugovor i pokušavamo doći do dogovora, a neki od naših osnovnih zahtjeva su korekcija koeficijenata i povećanje satnice. Razočarani smo činjenicom da nema spremnosti ni za razmatranje zahtjeva za povećanje koeficijenta, ali mi od njega nećemo odustati, naglasio je.

Prema njegovim riječima, pregovarački tim Vlade KSB-a ponudio je da satnica, umjesto dosadašnjih 2,31 KM, iznosi 2,35 maraka, što je za Sindikat neprihvatljivo.

Imajući u vidu druge kantone, smatramo da i mi zaslužujemo bolje plaće. U našem kantonu je plaća medicinskog tehničara između 750 i 800 maraka, naglasio je Kukić. Kako je rečeno, iako su pozvani, današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije KSB-a.