Namirnice s aktivnim tvarima koje ubrzavaju metabolizam pomažu u bržem sagorijevanju masnog tkiva te uz vježbanje i pravilnu prehranu pridonose uspješnijem mršavljenju.
Đumbir sadrži fitonutrijente gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva i pospješuju rad probavnog sustava te, kao većina začina, ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Najbolje ga je koristiti svježeg, naribanog kao dodatak juhama, marinadama, smoothiejima ili u čajevima, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.
– Cimet pak sadrži cinamaldehid, snažni protuupalni fitonutrijent koji sprečava zgrušavanje krvnih pločica čime štiti kardivaskularni sustav. S drugim fitonutrijentima pomaže u regulaciji razine šećera u krvi te tako sprečava nagle oscilacije šećera u krvi, a to u konačnici smanjuje apetit – pojašnjava nutricionistica Ćosić i savjetuje da ga dodate u slatka jela, poput kolača, u zobenu kašu ili u smoothie s bananama, narančom, jabukama…
– Čili papričice sadrže kapsaicin koji daje ljuti okus hrani i ima protuupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu – stvaranje topline u tijelu. Proces termogeneze zahtijeva potrošnju dodatnih kalorija, a to rezultira gubitkom masnih naslaga. Osim što djeluje na razgradnju masti, djeluje i na smanjenje apetita – objašnjava nutricionistica Ćosić te dodaje da je čili univerzalni začin i da ga možete dodati u gotovo svako jelo.
– Crni papar sadrži piperin, fitonutrijent koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost, kao i antibiotska svojstva. Hranjive tvari u papru pospješuju probavu, pri čemu djeluju na smanjenje nadutosti, odnosno pomažu pri sprečavanju stvaranja plinova u crijevima – objašnjava nutricionistica Ćosić i kaže da se uglavnom dodaje u slana jela, a odlično pristaje u gustim juhama (npr. od tikve), za začinjavanje mesa ili u kajgani s gljivama. Menta pak potiče probavu te smiruje želudac u slučajevima probavnih smetnji i upala.
– Čaj od mente djeluje kao sredstvo protiv nadutosti pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva, a što je vrlo djelotvorno kod probavljanja hrane. Izvrsno se slaže s povrćem poput rajčica ili krastavaca, sirom ili jogurtom, zbog čega je možete dodati u salate i svježe pripremljene sokove – savjetuje nutricionistica Ćosić.
Top pet začina za vitkost
• čili papričice – povećavaju energetsku potrošnju i smanjuju apetit. čili dodajte u variva, kajgane, umake, rižota i jela s tjesteninom
• kurkuma – potiče rad probavnog sustava i sagorijevanje masti. Odlična je za korištenje u pripremi umaka i marinada te začinjavanje rižota
• češnjak – ima protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. koristite ga kao začin slanim jelima, poput umaka i marinada za salate
• kardamon – ubrzava metabolizam i pomaže bržem sagorijevanju masnih naslaga, kaže Ćosić. dodajte ga slasticama, čaju, kavi i kuhanom vinu
• klinčić – ima protupalno i antioksidativno djelovanje te smanjuje nadutost. koristi se u juhama, umacima ili temeljcu za kuhanu ribu.
Izvor: 24sata.hr