Teslin toranj munjama će obasjavati Beograd?!

‘Predlažemo gradnju Teslinog tornja koji bi munjama obasjavao srpsku prijestolnicu. Toranj će biti i znanstveno-razvojni centar koji bi okupljao mlade ljude za razvoj novih ideja i tehnologija’ izjavio je Petar Rajačić, predsjednik Srpske akademije inovacijskih znanosti.

U Beogradu su obznanjeni planovi za gradnju Teslinog tornja, nove turističke atrakcije i znanstvene znamenitosti koja bi mogla postati novi simbol grada. ‘Ono što Eiffelov toranj znači za Pariz, to bi Teslin toranj mogao biti za Beograd. Kao što je Austrija od Mozarta napravila brand tako i mi imamo Nikolu Teslu’, izjavio je Rajačić, koji je ujedno i inicijator ovog projekta.

Ako dođe do realizacije projekta, toranj će se graditi u jednom od novih gradskih kvartova poput Novog Beograda ili na prostoru Luke Beograd. Osnovni prijedlog izgleda tornja osmislila je mlada dizajnerica Marija Popivoda, no iz Akademije napominju kako je to samo prvi prijedlog izgleda tornja, kojim žele potaknuti druge arhitekte i dizajnere na razmišljanje i rad, prenosi beogradski Blic.

‘Želimo stvoriti mjesto odakle ćemo slati nove proizvode u svijet, a ne da samo proizvodi dolaze iz svijeta kod nas. Srbija danas nema razvojni centar ovog tipa koji je povezan sa drugim razvojnim centrima u Europi i svijetu. Nemamo razmjenu informacija sa svijetom, a to je najbitnije za svaki razvoj’, zaključio je Rajačić. (dnevnik.hr)