Talenti u BiH: Ilija “iz glave” izračuna koliko godina ima sekundi, a nema primanja

Jajčanin Ilija Jukanović ima poseban dar za matematiku. U roku od dvije minute napamet može pomnožiti deset, petnaest pa čak i dvadeset znamenki s nekim brojem, a rezultat je uvijek točan. Zbog njegova dara, u gradu su ga prozvali fenomenom, piše Avaz.

 

U nižim razredima osnovne škole spoznao sam da imam ovaj dar. Dok su sva djeca morala učiti tablicu množenja, učitelj je mene oslobodio, jer mi je matematika, jednostavno, uvijek išla sama od sebe, govori Jukanović.

I najteži matematički problemi njemu su uvijek bili jednostavni.

U školi smo jednom imali zadatak izračunati koliko jedna godina ima sekundi. Ja sam to izračunao u jednom dahu, gledajući samo na ploču. Moji školski prijatelji ostali su zapanjeni, prisjeća se Jukanović.

Ljudi ga često zaustavljaju na ulici i postavljaju mu svakakve zadatke.

Mnogi u Jajcu znaju za moj dar, ali uvijek me iznova provjeravaju. Često me znaju i na ulici zaustaviti da im riješim napamet matematički problem, govori on.

Za okladu, kaže, može sračunati čak i do dvadeset znamenki.

Bilo tko može mi napisati dvadesetak znamenki da pomnožim s jednim brojem, moj rezultat će uvijek biti točan, a to se može provjeriti i na kalkulatoru, ako uopće može prikazati toliku brojku, navodi Jukanović.

Živi jako skromno u jajačkom naselju Rika.

Nemam nikakvih primanja. Uglavnom preživljavam kako znam. Ponekad uradim nekome nešto i tako zaradim sebi koju marku, govori Jukanović.

Jedno vrijeme je radio pri Oružanim snagama BiH.

Nakon što sam zaključio bolovanje vratio sam se na posao, međutim oni su tvrdili da nisam, ali evidencija drugačije govori u kojoj sam bio uredno zaveden, ističe Jukanović.

Godinama se vodi sudski proces vezano za njegov status.

Trenutno se spor vodi na Ustavnom sudu, iako sam dobio sve presude, proces se poništio. Uredno posjedujem sve papire, a resorno Ministarstvo mi je ponudilo dvije krave da odustanem od svega, govori Jukanović.

/HMS/