Svjetska zdravstvena organizacija reagovala na epidemiju morbila u FBiH

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) reagovala je povodom epidemije morbila u Tuzlanskom kantonu i pojavi nekoliko slučajeva u Kantonu Sarajeva, istaknuvši da je razlog za to niska stopa imunizacije djece te navode da se na tome mora hitno raditi.

Morbili, izazvani, virusom lako se šire disanjem, kašljanjem i kihanjem, te najčešće pogađaju djecu, ali mogu zahvatiti sve dobne skupine. Morbili mogu izazvati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, sljepoća i konvulzije, ali i doživotni invaliditet i smrt, kažu iz WHO-a.

Naglašavaju kako je vakcinacija jedini efikasan način zaštite djece od ove potencijalno opasne bolesti.

“Potrebni su hitni napori u oblasti vakcinacije kako bi se zaustavio prenos i spriječilo dalje širenje morbila. Najmanje 95 posto djece mora biti potpuno vakcinisano, odnosno primiti dvije doze MRP (morbilli, rubeola, zaušnjaci) vakcine kako bi se postigao kolektivni imunitet i spriječilo dalje širenje epidemije”, naglasili su.

Navode da prema posljednjim podacima, u FBiH je tek nešto više od 60 posto djece vakcinisano MRP vakcinom. U Evropi je situacija mnogo bolja, ali bilježi zabrinjavajući opadajući trend.

“Stope vakcinacije za prvu dozu vakcine koja štiti od morbila, pale su sa 96 posto u 2019. na 93 posto u 2022. širom Europe, dok je pokrivenost drugom dozom pala sa 92 posto na 91 posto u istom periodu. U 2023. godini morbili su zahvatili sve starosne grupe, sa značajnim razlikama u starosnoj distribuciji slučajeva među zemljama. Broj oboljelih u Europi je skočio na 42.200, gotovo 45 puta više u odnosu na prethodnu godinu kada je registrovan 941 slučaj. Procjenjuje se da je 2021. u svijetu bilo oko 128.000 smrtnih slučajeva od morbila, uglavnom među nedovoljno vakcinisanom ili nevakcinisanom djecom mlađom od pet godina”, rekli su.

Ponovno pojavljivanje morbila, kako su kazali, povezano je sa nazadovanjem u obuhvatu vakcinacije u zemljama regiona u periodu od 2020. do 2022. godine, što je djelimično povezano sa pandemijom COVID-19 koja je značajno je uticala na performanse sistema imunizacije rezultirajući gomilanjem i povećanjem broja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece.