Svijet, Zanimljivosti

Svizac nije vidio svoju sjenu: Proljeće nam je pred vratima!

Punxsutawney je dočekao najpoznatijeg svizca Phila koji je na oblačan dan izašao iz rupe i dao naslutiti da će proljeće stići ranije. Lani je prognozirao dužu zimu.
Svizac Punxsutawney Phil i ove je godine dao svoju prognozu. Pri izlasku iz rupe nije vidio svoju sjenu, što znači da će proljeće stići ranije! Sviščev dan ili Dan svizaca obilježava se 2. veljače. Prema predaji, ako je oblačno i svizac toga dana izađe iz svoje rupe, onda će proljeće stići uranjeno. Ako je sunčano, svizac će vidjeti svoju sjenu i navodno se vratiti u rupu te će zima trajati još šest tjedana.
Obilježavanje Dana svizaca prvi put je zabilježeno 1841. godine, a najpoznatije se održava u gradu Punxsutawneyju u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. Tamo se nalazi svizac Punxsutawney Phil čiji izlazak iz rupe snimaju televizijske kamere i iščekuje tisuće ljudi.
Sky će poznati film prikazati 13 puta za redom
Sviščev dan je postao još poznatiji u svijetu nakon što je snimljen film ‘Beskrajan dan’ u kojem glavnu ulogu igra Bill Murray.
U povodu Sviščeva dana i britanski televizijski div Sky obilježit će ga maratonskim prikazivanjem kultnog filma iz 1993. Film će se u programu Sky-a danas prikazati uzastopno trinaest puta.
Novinar Independenta Jacob Stolworthy oduševio je i razveselio čitatelje internetskog izdanja lista, s kojima se našalio ‘navukavši’ ih da vijest o prikazivanju filma ‘skrolaju’ čak trinaest puta.
Groundhog Day je film o ciničnom, sebičnom, ali i urnebesno smiješnom meteorologu kojega utjelovljuje Bill Murray, prisiljenom ponovno proživljavati jedan te isti dan sve dok ne učini ispravnu stvar. Pošto ga zatekne ponavljanje istoga dana, nakon prvobitnog očajanja počinje njegova promjena u altruista.
Scenarist filma je Harold Ramis, poznat i kao redatelj filmskog serijala “Istjerivači duhova”, a uz Murraya glavnu žensku ulogu igra Andie McDowell.
Komedija je gledateljima zanimljiva i dvadeset i tri godine od prvog prikazivanja. Uz nekoliko vrijednih nagrada, film je 1993. osvojio i priznanje BAFTA-e.
U Kanadi otkazali svečanost: Uginula svizica Willow
U kanadskoj pokrajini Manitobi ove su godine otkazali cijelu svečanost nakon što je ženka svisca, koja u gradu Winnipegu prognozira nastavak zime, uginula samo nekoliko dana prije Sviščevog praznika.
Svizica Willow uginula je u petak.
– Bila je potpuno zdrava i veselo je grickala mrkvu, no navečer smo je pronašli uginulu. Već nam nedostaješ, draga Willow, uživaj u trčanju nebeskim livadama – poručili su iz Prairie Wildlife Rehabilitation Centra.
Willow je živjela u centru od svibnja 2010. nakon što joj je pas ubio majku. Kako je imala slomljenu nogu njezin oporavak se odužio no toliko se udomaćila da su je u centru i zadržali.
– Obožavala je salatu, brokulu, mrkvu, batate i naravno kikiriki. Imala je svoje trenutke, naročito bi znala biti prgava na 2. veljače, ali je inače obožavala biti vani – napisali su na Facebook stranici centra.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend