Svijet

Švicarsko selo plaća 25 tisuća franaka svima koji se dosele

Stanovnici Albinena, malog švicarskog sela blizu Leukerbada u kantonu Valais uskoro glasuju za novu politiku koja bi ljudima, koji su se spremni doseliti u njihovo mjesto, ponudila novčanu naknadu.

Albinen trenutno ima 240 stanovnika jer su se brojni mještani posljednjih godina odselili u gradove, a zbog nedostatka djece zatvorena je i područna škola. Kako bi spriječili nestanak sela, došli su na ideju podjele novčanih poticaja za one koji odluče doći.
Pojedinci ili obitelji koji bi se odlučili doseliti ili kupiti kuću u Albinenu dobili bi 25 tisuća franaka po odrasloj osobi i 10 tisuća po djetetu. No, postoje određeni uvjeti. Osobe ne smiju biti starije od 45 godina i moraju se pristati doseliti na najmanje deset godina. Oni koji bi napustili mjesto prije isteka roka od 10 godina morali bi vratiti novac.
Svjesni da interes možda i neće biti prevelik, u Albinenu planiraju u poseban fond za ovu namjenu te bi iz lokalnog proračuna za početak izdvojili 100.000 franaka. Također bi se obvezali da svake godine iznos povećaju za dodatnih 100.000. Stanovnici su uvjereni kako je riječ o dugoročno isplativom ulaganju.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend