Svako peto dijete zbog maltretiranja na internetu izostaje s nastave

Zbog masovnosti korištenja interneta te činjenice da djeca sve mlađe dobi, a time i nedovoljno digitalno pismena pristupaju društvenim mrežama povećava se broj slučajeva nasilja na internetu, piše Večernji list BiH.

Djeca pristupaju internetu s različitih uređaja, obično i najčešće s mobilnih telefona. Većina ih nije svjesna potencijalnih rizika i ne zna kako se zaštititi u internetskom okružju. Često dijele svoje i tuđe osobne podatke. Prema istraživanju Vijeća Europe, svaki peti maloljetnik doživio je neki oblik seksualnog nasilja, a 80 posto su djevojčice.

Istraživanje koje su u BiH realizirali Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i UNICEF pokazalo je kako je više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo određene neugodnosti na internetu. Prema tvrdnjama djece, ti problemi su iznimno teški za njih, a ponekad su čak veći od nasilja u stvarnom svijetu. Iz UNICEF-a BiH naglasili su kako je najalarmantnija prijetnja seksualne eksploatacije i zlostavljanja na internetu. – Više od trećine mladih u 30 zemalja prijavilo je da je maltretirano na internetu, a svaki peti zbog toga izostaje s nastave – kazala je za Fenu nakon provedenog istraživanja, osvrćući se na alarmantne rezultate, voditeljica Odjela za komunikacije UNICEF-a u BiH Nineta Popović. Dodaje kako prijestupnicima nikada nije bilo lakše stupiti u kontakt sa svojim potencijalnim žrtvama. Popović navodi kako u digitalnom svijetu svaka osoba s bilo koje lokacije može kreirati i pohranjivati seksualno iskorištavajući sadržaj te ističe kako je oko 80 posto djece u 25 zemalja izjavilo da se osjeća u opasnosti od seksualnog zlostavljanja ili eksploatacije na internetu. Kako su prije objasnili iz Centra za društveno istraživanje “Global Analitika” iz Sarajeva, ono što ovaj oblik nasilja izdvaja od ostalih oblika nasilja je činjenica da je žrtva nasilja uvijek dostupna svom zlostavljaču, odnosno vrlo je teško izbjeći zlostavljanje s obzirom na to da odlaskom djeteta kući to isto nasilje ne prestaje. Jedini način da ne budete izloženi nasilju je da se sami izolirate od interneta. Međutim, to, ističu, nije rješenje. Kako bi se smanjio broj žrtava nasilja na internetu, iz ove nevladine organizacije smatraju da je nužno educirati djecu i mlade kako pravilno i sigurno koristiti internet, a roditelje i nastavnike kako pravodobno uočiti promjene u ponašanju djece i mladih ako dođe do nasilja na internetu. Zabrinjavajući je i podatak iz jednog ranijeg istraživanja, također realiziranog u BiH, iz čijih je rezultata vidljivo kako 60 posto roditelja u BiH ne zna što njihovo dijete radi kad je online. Dijelom je to rezultat nedovoljne informatičke pismenosti kod odraslih. Naime, rezultati istraživanja koje je nedavno radila Udruga za digitalnu transformaciju u BiH su da oko 30 posto stanovnika BiH posjeduje osnovnu razinu digitalnih vještina, a više od 40 posto ima ograničene digitalne vještine ispod osnovne razine.

Nacionalna cyber-sigurnost

U ovom istraživanju digitalna pismenost građana od 16 do 74 godine ocjenjivana je u pet različitih domena: informacijska i podatkovna pismenost, komunikacija i suradnja, kreiranje digitalnog sadržaja, digitalna sigurnost i rješavanje problema. Rezultati pokazuju da BiH značajno zaostaje za europskim zemljama kada je u pitanju ukupna digitalna pismenost, ali i pojedinačni indikatori. Posebno zabrinjavajući aspekt je razina vještina digitalne sigurnosti među građanima u BiH, navedeno je u rezultatima istraživanja. Zemlja pokazuje iznimno nisku razinu u ovoj oblasti u usporedbi s prosjekom Europske unije. – Niska razina vještina digitalne sigurnosti u BiH upućuje na potencijalne ranjivosti u osobnoj i nacionalnoj cyber-sigurnosti – zaključeno je u izvješću o rezultatima istraživanja Udruge za digitalnu transformaciju u BiH.