Šuica dobila zeleno svjetlo za ulazak u Europsku komisiju

Nakon održanog saslušanja Dubravke Šuice, kandidatkinje Hrvatske za potpredsjednicu Europske komisije pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta, taj je odbor u 22:30 održao sjednicu iza zatvorenih vrata na kojoj su donijeli odluku da će podržati Šuicu za funkciju za koju ju je predložila nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dubravka Šuica je dobila zeleno svjetlo Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta. 

Za nju se izjasnila najveća grupacija u Europskom parlamentu – Europska pučka stranka kojoj pripada i HDZ, ali i druga najveća – Socijaldemokrati kojima pripada SDP. 

Za Šuicu su još glasali Renew Europe i ECR, a protiv su bili Zeleni, Left-Nordic Green Left i Identity and Democracy. 

Šuici je, iako proces potvrđivanja njenog ulaska u Komisiju formalno još nije završen, već na Twitteru čestitao premijer Andrej Plenković. 

“Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku”, napisao je Plenković.

Konačnu odluku o ulasku Dubravke Šuice u Europsku komisiju donijet će, na temelju ove preporuke Odbora, Europski parlament 23. listopada ako se 17. listopada donese odluka da je prikupljeno dovoljno informacija i proces se proglasi zatvorenim.

index.hr