Sud u Kiseljaku napravio pogrešku što je prihvatio notarsku izjavu iz Hrvatske

U povodu aktualne situacije u vezi s društvom Agrokor d.d. i njegovim supsidijarnim društvima Sarajevski kiseljak d.d., Konzum BH d.o.o. u BiH te sudskim postupcima koji se vode na sudovima BiH protiv društva Agrokor d.d. Zagreb i društva Jamnica d.d. Zagreb, odvjetnik Branko Marić, koji postupa kao ovlašteni pravni savjetnik i zastupnik grupacije Agrokor za BiH, kao direktor Odvjetničkog društva Marić & Co d.o.o. Sarajevo, održao je press-konferenciju, piše Večernji list BiH.

 

Odvjetnik Marić govorio je o pravnim pitanjima i trenutačnom statusu sudskih postupaka pokrenutih protiv društava iz grupacije Agrokor u BiH.

Prema njegovim riječima, pred Općinskim sudom u Sarajevu u tijeku su četiri postupka protiv društva Agrokor d.d. Zagreb. Prvi postupak je onaj po prijedlogu Sberbanka Rusije da se odredi mjera osiguranja kojom bi se zabranilo društvu Agrokor d.d. Zagreb otuđenje i opterećenje 100 posto udjela u gospodarskim društvima Konzum d.o.o. Sarajevo i Ambalažni servis BiH d.o.o. Sarajevo. Agrokor je u odgovoru na prijedlog za određivanje mjere osiguranja, kao i na ročištu po mjeri osiguranja, istaknuo prigovor apsolutne nenadležnosti Općinskog suda u Sarajevu te se očekuje najprije odluka suda po tom pitanju. Druga dva su postupci izvršenja po prijedlozima tražitelja izvršenja Sberbanka d.d. Ljubljana i Sberbanka d.d. Zagreb kojim je prijedlozima traženo da se izvrši pljenidba, procjena i prodaja 100% udjela u društvima Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Sarajevo i Boreas d.o.o. Kreševo. U oba predmeta sud je odbacio prijedloge za izvršenje kao nedopuštene. Sberbank d.d. Zagreb već je uložio žalbu na predmetnu odluku suda te se u tom predmetu očekuje odluka Kantonalnog suda u Sarajevu. Marić je također naveo da je pred Općinskim sudom u Sarajevu u tijeku postupak priznanja stranih sudskih odluka kojima je otvoren postupak izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. u RH.

S posebnom pozornošću odvjetnik Marić je govorio o predmetu koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Travniku po prijedlogu Sberbanka Rusije, u kojem je traženo odrađivanje mjere osiguranja kojom bi se zabranilo otuđenje i opterećenje 99,8649% dionica društva Jamnica d.d. Zagreb u gospodarskom društvu Sarajevski kiseljak d.d. Kiseljak. Sud u Travniku proglasio se nenadležnim za odluku koju je Sberbank Rusije podnio žalbu te se očekuje drugostupanjska odluka. Također, po prijedlogu tražitelja izvršenja Sberbank d.d. Ljubljana i Sberbank d.d. Kiseljak pred Općinskim sudom u Kiseljaku vode se izvršni postupci u kojima su tražitelji izvršenja tražili donošenje odluka o pljenidbi, procjeni prodaje 99.9649% dionica društva Jamnica d.d. Zagreb u gospodarskom društvu Kiseljak d.d. Kiseljak.

Sud je po spomenutim prijedlozima donio odluke o izvršenju na koja smo uime Jamnice dali prigovore osporavajući postojanje zakonskih uvjeta za donošenje takvih odluka – kazao je Marić.

On je naglasio kako je Sud u Kiseljaku napravio pogrešku što je prihvatio notarsku izjavu iz Hrvatske koja nema nikakvu važnost u BiH.

Ne znam kako je to promaklo sudu – kazao je Marić te dodao kako očekuje donošenje odluke kojom će se onemogućiti da se vrši “divlja” naplata imovine.

(centralna.ba)