Što su Montessori kreveti i po čemu se razlikuju od ostalih dječjih kreveta?

Za Mariju Montessori i njezine pedagoške metode orijentirane na dijete i njegove potrebe i interese zasigurno ste već čuli. No jeste li čuli za Montessori krevete?

Montessori podni kreveti trebali bi pomoći mališanima da izrastu u neovisnu i samouvjerenu malu osobu te se upravo zbog toga i zovu po jednoj od najpoznatijih i najcitiranijih pedagoginja.

Ovaj se dječji krevet sastoji od madraca na podu, a oko okvira nema ograničavajućih ograda. Osmišljen je da potakne djecu da samostalno ulaze i ustaju iz kreveta, dajući im slobodu kretanja i učenja dok se snalaze u vlastitom prostoru.

To što nema ograničavajućih ograda, a madrac se nalazi na podu znači da nema ni rizika od gadnih padova i udaraca za male noćne avanturiste, samo siguran i udoban prostor za lutanje, spavanje i otkrivanje.

Ako ste postali zainteresirani za ovaj poseban krevet, evo koje prednosti dolaze uz njega.

Sloboda kretanja

S ovim podnim krevetima djeca imaju slobodu kretati se po svojoj okolini kako žele, što im pomaže da postanu neovisniji dok otkrivaju prostor koji ih okružuje. Osim toga, pokazalo se da podni kreveti podržavaju grube motoričke sposobnosti dojenčadi i njihova svijest o vlastitom tijelu unutar prostora je poboljšana.

Dijete se ne osjeća ograničeno

Pomisao na život iza rešetaka prilično je sumorna bez obzira na kontekst pa zašto ne biste svoje dijete oslobodili pogleda zapriječenog ogradom? Zahvaljujući ovome krevetu bebe mogu vidjeti cijelu svoju sobu bez ograničenja, a to potiče njihov osjećaj znatiželje i pomaže im da počnu s vlastitim zapažanjima u ranijoj dobi.

Učenje i razvoj

Ključ Montessori metode je dopuštanje maloj djeci da sama donose odluke i razviju neovisnost u brojnim područjima pa tako i u spavanju. Umjesto da ovise o čekanju da ih roditelji podignu iz kolijevke kako bi započeli dan, podni kreveti omogućuju mališanima da ustanu i samostalno odluče što žele raditi.

Sigurnost

Kada se implementiraju ispravno i razumno, Montessori podni kreveti puno su sigurna opcija za san malene djece. Biti tako blizu poda eliminira gotovo sve šanse da se vaša beba ozlijedi od pada s kreveta u usporedbi s podignutim krevetićem.

Iako ovi kreveti doista jesu sigurnija opcija, ipak ni s njima opreza nikad dosta.

Od koje su dobi primjereni Montessori kreveti?

Ne postoji strogo dobno pravilo o tome kada je najbolje upoznati svoje dijete s krevetom na podu. Dok neki preporučuju dob od pet do deset mjeseci, kada djeca počnu sjediti i samostalno podupirati vlastito tijelo, drugi predlažu prebacivanje djeteta s krevetića ili kolijevke na Montessori podni krevet negdje između prve i treće godine.

Kao i kod većine stvari kada je u pitanju odgoj vaših mališana, sve se svodi na ono u čemu se vi i vaše dijete osjećate najugodnije, a najvažnije je da vaše dijete ima siguran, čvrst i miran san, ali jednako tako da ga imate i vi.

izvor: zadovoljna.hr