Što nasljeđujemo od oca, a što od majke?

Svako dijete je jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, ali stručnjaci ipak kažu da je moguće utvrditi koje nasljedne osobine dolaze od očeva, a koje od majki.

Kad se beba rodi, jedna od prvih stvari koju ljudi pokušavaju uočiti jest na koga dijete liči. Svako dijete je jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, ali stručnjaci ipak kažu da je moguće utvrditi koje nasljedne osobine dolaze od očeva, a koje od majki.

Stručnjaci za genetiku su se bacili na posao i ustanovili koje značajke nasljeđujemo od kojeg roditelja, pa je tako potvrđena urbana legenda o nasljeđivanju kose po majčinoj liniji. Ako muškarčev djed po majci ili ujak nemaju kosu, najvjerojatnije je ni on neće imati.

Dječaci sliče majkama

Od majke ćete naslijediti i veličinu nožnog palca, dok će vam otac u nasljeđe ostaviti velike uši. Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan X kromosom koji je bogat genima koji utječu na fizički izgled, dok očev X kromosom nema mnogo takvih gena.

Zbog toga dječaci nalikuju na majke, ali to ne znači da djevojčice u pravilu liče na oca. Naime, djevojčice dobivaju po jedan X kromosom od oba roditelja pa mogu ličiti i na jednog i na drugog.

(klokanica.ba)