Stari su znali kad stiže nevera: Evo kako su predviđali vrijeme

Svi su bar jednom čuli neku od izreka koje najavljuju promjenu vremena:

”Žarenje u zglobovima”; ”Komarci grizu ko ludi, bit će kiše”; ”Lastavice nisko lete, dolazi promjena vremena”; ”Mjesec u magli najavljuje pogoršanje”; ”Pauci brzo pletu mreže, bit će lijepo”… samo su neka od pučkih predviđanja koja se temelje na promjenama u prirodi.

I koliko nam god takva opažanja mogu biti smiješna danas kad se većina zaključaka donosi na temelju znanstvenih spoznaja, meteorolozi napominju da svaka vremenska prognoza, i ‘narodna’ i stručna, počinje upravo tako – promatranjem lokalnih predznaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tako su naši stari znali da se zračne mase uvijek kreću sa zapada prema istoku, i da nizak tlak zraka uvijek prethodi kišnom vremenu. Sve tajne predviđanja vremena u otkrivanju su trikova uz pomoć kojih primjećujemo promjenu zračnog tlaka. 

Kad u tom svjetlu promatramo ponašanje životinja, postanemo svjesni koliko nam one zapravo govore i poručuju. Znamo da se uoči oluje životinje uznemire, ali to nije jedini način na koji reagiraju na vrijeme. 

Prije kiše ptice utihnu 

Jedna narodna izreka kaže da će, kad lastavica leti visoko, vrijeme biti dobro. Ako pak leti nisko, sprema se kiša. Razlog za takav njezin let su insekti kojima se hrani; naime, prije kiše poveća se vlažnost zraka zbog čega krila kukaca otežaju, pa lete niže nego obično.

Let ptica uistinu može biti znak promjene vremena, što se pojašnjava time da opadanje zračnog tlaka koji prethodi kiši izaziva neprijatan osjećaj u ušima ptica, pa one onda lete niže da bi ga izbjegle.

Neposredno prije kiše ptice utihnu, krave zalegnu i zbiju se u skupine, a mravi grade mravinjak strmih rubova. Mačke očistite svoje uši prije kiše, a pauci se spuštaju sa mreža. Što su žabe glasnije i psi više jedu travu, veće su šanse za kišu, a večernji let šišmiša upućuje na lijepo vrijeme (“šišmiš leti kasno – sutra vrijeme krasno”). Kad se ribe bacaju iz vode, dolazi kiša, primijetili su naši stari, a ako se pijetao ‘kupa u prašini’, stiže nam lijepo vrijeme.

Ako mravi izlaze iz zemlje, dolazi nevrijeme. Mačka će se lizati kad dolazi lijepo vrijeme, jer se u njenom krznu stvorio električni naboj koji vlažnim jezikom ‘uzemljuje’, a kad je vlažno i prijeti kiša, taj elektricitet nestaje sam od sebe.

Vjetar je također važan pokazatelj vremena, čiji smjer možete odrediti ako ovlažite prst i podignete ga iznad glave. Vjetar s istoka donosi promjenu vremena, a svaki jači vjetar upozorava na potencijalni dolazak oluje.

Narod također zna da će se dobro vrijeme zadržati ako opažamo da se ujutro i navečer dim iz dimnjaka diže uvis, ako je noću i u zoru vidljiva rosa, pri izlasku i zalasku sunca vidi se deformacija, ako se opažaju se zlatne i ružičaste nijanse večernjeg rumenila, ako se vidi mutnoća na horizontu, ako Sunce zalazi za čisti horizont, zvijezde pri svjetlucanju imaju zelenkastu boju. 

S druge pak strane sijevanje na zapadu, kada je nebo pretežno vedro, prijeti nevremenom, a u toplo doba godine neverom; sijevanje na istoku beznačajno je za vrijeme koje slijedi. Ako poslije prestanka nevere zapuše makar i lagan vjetar s jugoistoka ili istoka, ili se osjeća sparina, to je predznak za još koju neveru, ako ne istog dana, a ono idućeg. Sparina tijekom noći, u ljetno doba, predznak je nevere za sutradan.

Jutarnja oluja nagovještava za sobom i druge oluje tijekom popodneva. Ako se popodne makar jednom pojavi oluja, sutradan je najvjerojatnije neće biti. Zimi i noću u bilo koje doba godine nema pravih oluja.

Meteorolozi znaju da prije tople fronte, tj. kišovitog vremena i svježeg vjetra, atmosferski tlak postupno pada, pojavljuju se visoki oblaci bez sjene, povećava se vidljivost i akustičnosti atmosfere, dim iz dimnjaka uvija se prema dolje, javlja se ‘halo’ pojava malog polumjera oko Sunca i Mjeseca; jako svjetlucanje zvijezda, jutarnje rumenilo ima izrazito crvenu boju, ljeti su noći i jutra bez rose, Sunce zalazi za guste oblake.

Prije hladne fronte, kiše, vjetra, a potom, vjerojatno, i nevremena, te oluje javlja se nagli pad tlaka zraka, oblak vertikalnog razvitka i oblika leće, promjenjiv vjetar, smetnje u radioprijemu, u moru se čuje karakterističan šum na onoj strani iz koje se približava nevrijeme ili iznenadna oluja. 

Nebo i oblaci

Iako se može čini da danas, uz sve aplikacije i tehnologiju, više ne trebamo narodne mudrosti, naći ćemo se u situaciji, usred šume, na vrhu brijega ili planine, gdje nema signala i gdje nam neka narodna vjerovanja mogu mnogo pomoći. I opet sve počinje s promatranjem neba: bijeli oblaci koji plove visoko ‘donose’ lijepo vrijeme, a oni tamni koji se kreću nisko upozoravaju na mogućnost nevremena.

Oblačno nebo zimi tijekom noći znači da sutradan možemo očekivati toplije vrijeme jer oblaci zadržavaju toplinu uz tlo i ne dopuštaju da ona napusti atmosferu, što se događa kad je nebo vedro.

Crveno pak nebo pri izlasku sunca je pozitivan znak, a crvenilo neba u sumrak upućuje na oprez: ako je pri zalasku sunca nebo jarko crveno, može se očekivati promjena vremena. Razlog za to je što boje na nebu nastaju od prelamanja Sunčevih zraka kroz čestice vode u zraku, a one su tu pri niskom tlaku i velikoj vlažnosti, što najavljuje kišu.

Kako se zračne struje na sjevernoj hemisferi kreću sa zapada na istok, to je znak da se vlažne zračne mase približavaju. Ako je nebo na istoku, u zoru, crveno, prema istoj logici možemo zaključiti da su vlažne zračne mase prešle preko našeg neba. Nije loše poznavati vrste oblaka da biste znali više o tome što nam nebo sprema.

Kumulonimbusi su izdignuti, visoki oblaci koji se pojave tijekom jutra i predstavljaju velike šanse za kišno vrijeme koje će potrajati; mamatusi su ‘džepasti’, vrećasti oblaci koji najavljuju olujno nevrijeme; cirusi su visoko na nebu kao duge vrpce i najavljuju loše vrijeme u sljedećih 36 sati.

Altokumulusi izgledaju poput riblje kosti i također najavljuju loše vrijeme u sljedećih 36 sati, odnosno kišu, sigurno sljedećeg dana; kumulusi izgledaju kao eksplozija na nebu i upućuju na mogućnost pljuska tijekom dana; nimbostratusi su kišni, niski i sivi oblaci koji najavljuju dulje kišno razdoblje, a cirokumulusi su mali, isprekidani oblaci visoko na nebu i predviđaju hladno vrijeme. Što su oblaci viši, to će vrijeme biti mirnije.

(24sata.hr)