Stanovništvo u BiH izumire: Iz godine u godinu se bilježi pad prirodnog priraštaja

Prema podatcima Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske stanovništvo u Bosni i Hercegovini izumire. Sve je manji broj rođenih beba, a broj umrlih iz godine u godinu se povećava.

Situacija je nešto gora u Republici Srpskoj gdje je broj umrlih visoko iznad broja rođenih.

Stanju u kojem se nalazi bh. društvo uveliko doprinosi ekonomska situacija zbog čega se mladi parovi za brak odlučuju u kasnijim godinama svog života, nakon obezbijeđenih životnih pitanja.

Dječiji doplatak, porodiljske naknade, odsustva i drugi faktori koji su aktualni problem roditelja u BiH predstavljaju prepreku budućim roditeljima za prvo dijete. Prema podatcima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, bračni partneri se za prvo dijete odlučuju tek sa 26 ili 27 godina.

Međutim, drugi dio statističke analize govori da drugovi u bračnoj zajednici budu i do pet ili više godina, a da iz nekog razloga nemaju djece, zbog čega u skoro 70 posto slučajeva brak završava razvodom.

Broj umrlih u drastičnom porastu

U odnosu na 2011. godinu kada je u BiH rođeno oko 1.200 novorođenčadi više od umrlih osoba, podatci u 2015. godini su drastično promijenjeni. Bez podataka za prosinac, u 2015. godini u FBiH rođeno je 17.149 beba, a umrlo je 19.155 osoba.

Mnogo gora situacija nataliteta je u Republici Srpskoj gdje je od 2011. godine zabilježen negativan prirodni naraštaj. Prije pet godina u RS-u je rođena 9.561 beba, a umrlo je 13.658 osoba. Broj novorođenčadi bio je povećan 2012. godine na 9.978, dok je do 2014. godine taj broj u konstantnom opadanju. Međutim, broj umrlih je u porastu, tako da je prema posljednjim podatcima u 2014. godini u Republici Srpskoj umrlo 14.409 osoba.

Posao, stan, vikendica, auto, pa dijete

Sociologe ne čudi ovakva demografska slika u BiH, a u razgovoru za Klix.ba profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici Spahija Kozlić je rekao kako su financije u današnjem vremenu glavni faktor bijele kuge.

“U vremenu rastućeg i sve gramzivijeg neoliberalnog kapitalizma, u kojem se svekolika društvena zbilja nastoji podrediti bezumnoj tržišnoj logici, pitanje formiranja porodice i rađanja djeteta postalo je, nažalost, stvar financijske kalkulacije. U takvoj kalkulaciji (ne)rođena djeca se rashodovno kompariraju sa karijerom, vikendicom, novim stanom ili automobilom”, izjavio je Kozlić te dodao da je posljedica takvog pristupa porast mortaliteta u zapadnoeuropskom društvu.

“Takva je tendencija manje-više direktno proporcionalna sa sve prisutnijom emocionalnom nepismenošću u društvu i (pod)razumijevanjem porodice kao primarno ekonomske zajednice. Ne čudi, s toga, odlaganje braka za srednje godine i uzdržavanje od rađanja djeteta, što rezultira padom nataliteta”, zaključio je Kozlić.

Ako sagledamo činjenice dolazimo do zaključka da je situacija alarmantna. Ukoliko BiH želi zadržati mlade ljude koji će ovdje ostati, zasnivati porodice i stvarati svoje domove, mora im se pružiti mnogo više. Posla nema, budućnosti u ovoj zemlji nema, mišljenje je mnogih mladih parova.

Ukoliko se uskoro stvari ne promijene našoj zemlji ozbiljno prijeti bijela kuga. Politika je odavno na potezu, još konkretne reakcije nema, a ako je uskoro ne bude, naša zemlja će postati zemlja osoba treće životne dobi.

Izvor: klix.ba