Šta pola sata šetnje čini za vaš duh i tijelo

Pola sata dnevno vjerovatno provedete na internetu. Pola sata provedete u saobraćajnoj gužvi. Pola sata prosto ne znate šta biste mogli slijedeće da radite. Mi imamo prijedlog – prošetajte.
Ovo su samo neke koristi koje ćete imati od polusatne šetnje:
Potrošićete minimum 150 kcal
Ne zvuči kao mnogo, ali se zbog efekta šetnje na metabolizam zapravo pojačano sagorijevanje produžava na nekoliko sati.
Osjećat ćete se opuštenije
Bez obzira na to da li ste odlučili da se prošetate gradskim ulicama ili prirodom, nakon pola sata osjećaćete se relaksirano. Ne morate da hodate brzo, dajte sebi dovoljno vremena za laganu šetnju sa svojim mislima.
Smanjićete rizik za proširene vene
Dokazano je da redovna šetnja smanjuje pojavu proširenih vena, ali i bol uslijed već postojeći. Važno je samo da nosite udobne cipele.
Poboljšaćete probavu
Nakon obilnog obroka nemojte da ležite. To je pravo vrijeme za polusatnu šetnju. U tih pola sata vaš organizam će mnogo brže svariti teško jelo, a pomoći će organizmu da zadrži sve one dobre nutrijente koji vam trebaju. O energiji i kondiciji da i ne govorimo.
Iskoristite šetnju za stvari za koje inače na nalazite mnogo vremena
Dok šetate možete samo gledati okolo i razmišljati, a možete i pozvati prijateljicu koju niste dugo čuli ili konačno pozvati zubara i zakazati pregled.
Inspiriraće vas na vježbanje
Nakon što vam pola sata šetnje iz dana u dan postane pomalo monotono, vjerujte, poželjećete da učinite više. Nemojte se čuditi da, iako možda nikada niste bili skloni trčanju, odjednom poželite da umjesto šetnje ubrzati korak. Uostalom, sada ćete sigurno već imati puno bolju kondiciju nego onda kada ste ovakvih pola sata radije provodili pred ekranom.