Spriječena deložacija mostarske obitelji Šarić

Deložacija umirovljenice iz Mostara Kate Šarić i njezine obitelji koja je bila zakazana za danas, spriječena je i to zahvaljujući građanima koji su formirali živi zid ispred ulaza zgrade u kojoj se nalazi njezin stan.

Kati Šarić Općinski sud u Mostaru je zbog duga od 8 tisuća maraka oduzeo stan od 52 četvorna metra koji je zatim prodan djelatnici tog suda za 25 tisuća maraka.

Tristotinjak građana stalo je ispred ulaza u zgradu mostarske umirovljenice, kako bi joj pružili podršku i spriječili njezinu deložaciju.

Okupljenim se građanima u ime obitelji obratio Ante Šarić koji je zahvalio svima na dolasku i podršci.

– Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su danas došli i onemogućili našu deložaciju – kazao je on, te dodao kako sada obitelj čeka odluku Ustavnog suda kojemu je poslana zamolba za usvajanje privremene mjere kojom bi se do konačne presude odgodilo rješenje o deložaciji.

Danijel Rezo iz Udruge Minores kazao je u izjavi za medije kako je ponosan na svoje sugrađane koji su se u velikom broju okupili te spriječili deložaciju obitelji koja bi završila na ulici.

– Ovo je veliki odaziv pogotovo za Mostar koji je pasivan grad. Svi smo mi dakle pasivni promatrači. Sjedimo na kavi i komentiramo što će se dogoditi – ustvrdio je on.

Dodao je kako je ovo prvi put da građani nisu samo bili pasivni promatrači već su odlučili pomoći, pogotovo u ovoj situaciji socijalnoga karaktera.

Što se tiče daljnjih akcija Udruge, Rezo napominje da treba sačekati i vidjeti kako će postupati druga strana.

Članovi Minoresa pokušat će stupiti u kontakt s drugom stranom, jer je određeni broj građana zainteresiran da skupi potrebni iznos kako bi se od druge strane stan otkupio i ostao u vlasništvu obitelji Šarić.

Najavio je kako će udruga i dalje biti uz obitelj.

–  Danas smo bili uspješni i nadam se da će tako i ostati – izjavio je Rezo te zaključio kako je motiv za današnju akciju jedan od socijalnih slučajeva koji je, po njegovim riječima,  u gradu „mali milijun“.

Anica Išutk, također iz Udruge Minores kazala je kako je njezina udruga na svojoj Facebook stranici pokrenula akciju u kojoj je pozvala građane da se okupe te pokušaju spriječiti deložaciju obitelji Šarić.

– Ljudi su uspjeli svojim tijelima okupirati ulaz u zgradu što je bio i prvotni cilj akcije – istaknula je ona.

Naglasila je kako se njezina udruga bavi beskućnicima, kao i prevencijom, a da je i ova obitelj završila na ulici, ušla bi u njihov registar beskućnika.

Trenutno je u njihovom registru evidentirano 15 beskućnika, s time da se taj broj stalno mijenja.

Danas je spriječeno da deložacijom jedne obitelji njezini članovi dopune popis mostarskih beskućnika. Kada će i hoće li doći do odluke o novoj deložaciji, nitko ne zna, ali jedno je sigurno: Mostarci su danas pokazali kako je sat i pol vremena bolje izdvojiti da se nekome pomogne, nego ispijati kave, nijemo promatrati takve događaje i komentirati ih.

(VL)