Softver koji prepoznaje kada ste depresivni

Izraelski stručnjaci pred završetkom su softvera koji će biti u stanju ‘pročitati’ sadržaj korisničke komunikacije na društvenim mrežama te detektirati naznake depresije.

Softver koristi napredne semantičke analize, tako da će depresiju korisnika detektirati iz skrivenih i posve benignih pojmova.Naravno, i rečenice poput ‘Osjećam se toliko loše da mi dođe da se bacim s mosta.’ kvalificirat će korisnika depresivnim, no najveća snaga softvera krije se u detekciji inače normalnih pojmova i rečenica. Ovaj sistem razvija tim znanstvenika predvođen profesorom Yairom Neumanom sa sveučilišta Ben Gurion u Negevu, a prema prvim analizama, softver se pokazao izuzetno uspješnim.

Yair Neuman i njegova ekipa analizirali su više od 350.000 različitih tekstualnih zapisa oko 17.000 blogera koji su pristali na ovo istraživanje. Kada je softver neke dijelove teksta prepoznao kao depresivne, oni su pokazani doktorima i psiholozima, koji su ih sami analizirali. Podudarnosti o depresivnim stanjima autora tekstova pokazale su se u čak 78 posto slučajeva.

Prema navodima ekipe koja stoji iza ovog softvera nazvanog Pedesis, alat ima nebrojeno mnogo primjena, a može biti od koristi i osobama koje nisu ni svjesne da pate od depresije.


Izvor: T-portal