Mogućnosti upotrebe sode bikarbone iznenađujuće su velike. Gotovo da ne postoji područje u svakodnevnom životu gdje soda nema neku važnu funkciju. Uz njezina izuzetna ljekovita svojstva, soda bikarbona ima uistinu puno primjena i u kućanstvu.
Vrhunski je saveznik u čišćenju i održavanju higijene prostora oko vas. Zauzima vodeće mjesto u skupini zdravih i vrlo efikasnih namirnica koje se koriste u kuhanju.
Pomoć u domaćinstvu
Čišćenje kuhinjskog pribora
Održavanje čistoće pećnice – pomiješajte dvije šalice sode bikarbone s količinom jabučnog octa koja je dostatna za formiranje gušće mase.
Dobivenom smjesom premažite unutrašnjost pećnice, ostavite neko vrijeme da djeluje, a potom oribajte.
Pećnicu možete očistiti i uz pomoć otopine sode bikarbone i vode.
U ½ litre vode umiješajte dvije jušne žlice sode i sve zajedno ulijte u bočicu s raspršivačem. Raspršite po unutrašnjosti pećnice dva dana zaredom, dva do tri puta svakog dana.
Nakon posljednjeg sprejanja uključite pećnicu na 15-20 minuta.
Potom isključite pećnicu i kada se dovoljno rashladi očistite prljavštinu spužvicom te dobro isperite.
Zagorjele naslage na tavi ili roštilju – zagorjelu površinu namažite pastom od sode bikarbone i vode, ostavite da djeluje pola sata (ako su naslage tvrdokorne možete ostaviti i preko noći), a potom uklonite prljavštinu.
Čišćenje daske za rezanje – po jednu čajnu žlicu sode bikarbone i soli razmutite s vodom u srednje gustu pastu te njome dobro istrljajte dasku. Isperite vrućom vodom.
Uklanjanje neugodnih mirisa
Uklanjanje neugodnih mirisa iz kante za otpad – na dno kante posipajte malo sode koja će upiti sve neugodne mirise.
Eliminacija neugodnih mirisa iz frižidera – nasipajte sodu bikarbonu u običnu šalicu te je stavite u frižider. Povremeno promiješajte. Zamijenite sodu svježom količinom svakih šest do osam tjedana.
Osvježavanje plastičnih posuda – miris koji su poprimile plastične posude za hranu najlakše možete eliminirati pastom od sode bikarbone i vode. Namažite posude pastom, ostavite neko vrijeme da djeluje te potom isperite.
Uklanjanje neugodnih mirisa (luka i sl.) s ruku – istrljajte ruke pastom od sode i vode ili pak samo vlažne ruke temeljito istrljajte sodom.
Eliminacija neugodnih mirisa iz mačje kutije za pijesak – na dno kutije posipajte jedan dio sode bikarbone koju potom prekrijte s tri dijela pijeska.
Otklanjanje neugodnih mirisa iz obuće – u obuću nasipajte sodu bikarbonu te ostavite da odstoji preko noći.
Čišćenje doma
Čišćenje perilice rublja – jednom mjesečno tijekom pranja bijelog veša u perilicu usipajte jednu šalicu sode bikarbone. Osim što će očistiti perilicu, soda će doprinijeti dodatnoj bjelini i čistoći rublja.
Vraćanje bjeline zavjesama – namočite zavjese u vodu u koju ste dodali šalicu sode. Ostavite da se moče najmanje sat vremena, a potom ih operite na uobičajen način.
Održavanje tapeciranog namještaja ili tepiha – u bočicu s raspršivačem (pola litre) dodajte dvije jušne žlice sode bikarbone. Pošpricajte željena područja, ostavite da se osuši, a potom usišite.
Pranje i osvježavanje češljeva i četki za kosu – u rastvor sode bikarbone i vode dodajte nekoliko kapi šampona za kosu i u tu mješavinu potopite češljeve i četke. Ostavite sat vremena, a potom isperite toplom vodom i dobro osušite.
Osvježavanje putnih torbi i kofera – istrljajte unutrašnjost kofera vlažnom krpicom namočenom u sodu bikarbonu, ostavite da se osuši, a zatim temeljito usišite.
Odčepljivanje odvoda – u odvod nasipajte šalicu sode, a potom šalicu vrućeg octa. Ostavite da djeluje 15 minuta, a nakon toga isperite kipućom vodom.
Uklanjanje kamenca – napravite srednje gustu pastu od natrijevog bikarbonata i vode te namažite preko površina zahvaćenih kamencom. Ostavite neko vrijeme da djeluje pa isperite. Za efikasniji učinak u pastu umiješajte i jabučni ocat.
Primjena u kulinarstvu
- ako vam je ponestalo praška za pecivo, za dizanje tijesta vrlo dobro će poslužiti i soda bikarbona i to u omjeru 1:2 (1 čajna žlica sode bikarbone odgovara količini 2 čajne žlice praška za pecivo)
- kako bi se grah brže skuhao i bio lakše probavljiv, vodi u kojoj ga namačete dodajte malo sode bikarbone
- da biste izbjegli tegobe nadutosti, u vodu u kojoj kuhate namirnice koje napuhuju dodajte prstohvat sode
- želite li da povrće održi svoju prirodnu boju, prilikom kuhanja ili dinstanja dodajte mu prstohvat sode
- pripremate li bilo koju vrstu popečaka u smjesu dodajte malo sode bikarbone, što će doprinijeti punoći i mekoći popečaka
- čokoladna glazura bit će tamnija, mekša i neće pucati dodate li joj prstohvat sode
- odličan i djelotvoran način uklanjanja pesticida i nečistoće s voća i povrća je dodavanje sode u vodu u kojoj ga perete.
(www.alternativa-za-vas.com)