Sobe se iznajmljuju za 250, stanovi za 500 maraka

Nakon ljetne stanke, početak akademske godine mnogi studenti koji dolaze studirati u Mostar provedu u pronalasku smještaja. Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima većina njih je primorana na unajmljivanje stana. Internet i novinski oglasnici u zadnjih mjesec dana su puni oglasa za iznajmljivanje stanova i soba za studente. Mali kapaciteti
Naime, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže s 400 ležaja za studente, dok studenti Univerziteta “Džemal Bijedić” na prostoru kampusa imaju na raspolaganju dva adaptirana paviljona, koja su u funkciji studentskog doma s kapacitetom od 60 ležaja, što je premalo s obzirom da na ove dvije visokoobrazovne ustanove studira 30 tisuća studenata. Kad je u pitanju unajmljivanje stanova, studenti najviše traže jednosobne i dvosobne stanove u blizini fakulteta. S obzirom na veliku potražnju, cijene unajmljivanja stanova iz godine u godinu sve su veće, a iste određuju stanodavci koji se povode za subjektivnim kriterijima. Kažimo i to kako je unatrag godinu dana praksa studenata bila, ukoliko su zadovoljni stanom kojeg iznajmljuju, nakon što im završe predavanja i ispitni rokovi, odu kući, ali plate stanarinu i za onaj mjesec u kojem se stanom ne koriste. Danas su rijetki oni koji su u mogućnosti nastaviti s tom praksom, budući da je ekonomska kriza i pad kupovne moći nagnao mnoge od njih da promijene navike i da radi uštede otkažu stan sredinom srpnja, a potraže novi početkom rujna.
Iskustva studenata
Slično nam je potvrdila i studentica druge godine Građevinskog fakulteta, koja dolazi iz Livna. Zajedno s cimericom prošle akademske godine stanovala je u dvosobnom stanu na Rudniku po cijeni od 300 maraka mjesečno, plus režije. Kako nije bila u mogućnosti plaćati stan preko ljetnog raspusta dok je bila kući, sad je prisiljena tražiti novi stan te se ponovno seliti.  – Bojim se da sam već zakasnila kad je u pitanju traženje stana. Zadnjih nekoliko dana zovnula sam na desetke brojeva, ali već je sve iznajmljeno. Nadam se da ću do početka predavanja uspjeti pronaći stan, kazala je. Kad su u pitanju same cijene u Mostaru, one isključivo ovise o samoj lokaciji stana. Najskuplji stanovi u Mostaru su u središnjim dijelovima grada, kao što je u blizini SPC-a Rondo, gdje se za mjesečnu najamninu treba izdvojiti i do 500 maraka. No, za samo 100 maraka manje naći ćete dvosoban stan na Rudniku koji nema tako dobre pogodnosti kakve se mogu pronaći u stanovima na Rondou. U Centru II dvosoban stan od 59 metara četvornih, mjesečno stoji 400 maraka, s tim da se režije dodatno plaćaju. I u Franjevačkoj nećete nimalo bolje proći, cijena dvosobnog polunamještenog stana je 450 maraka, dok soba stoji oko 250 maraka. Ništa manje ne stoji ni iznajmljivanje stanova i soba u udaljenijim mjestima, pa tako za jednosoban stan od 45 metara četvornih u Ilićima treba mjesečno platiti 300 maraka, u Cimu dvokrevetna soba stoji 250 maraka s režijama, dok se na Panjevini može naći i od 200 maraka. Kada je u pitanju istočni dio grada, cijene su slične. Trosoban stan bez klime kod Starog mosta iznosi 450 maraka, s tim da se moraju platiti i režije, dok se cijena pansiona kreće oko 200 maraka, što je, izgleda, najpovoljnije u ovom gradu.
Po troje ih u stanu
Tako su studenti, oni koji se na vrijeme ne snađu za smještaj, prisiljeni i katastrofalne uvjete plaćati po visokoj cijeni. To nam je potvrdio i brucoš iz Viteza, Goran Marić, koji jednosoban stan u Ulici kneza Višeslava plaća 350 marka.  – Stan je stare gradnje, polunamješten i to starim, trošnim namještajem, bez ikakvih dodatnih pogodnosti, kao što su Internet i klima uređaj, al nisam uspio ništa povoljnije i udobnije pronaći u ovom kratkom vremenu. Možda dogodine budem imao više sreće, jer sigurno ću ranije krenuti u potražnju za stanom, kazao nam je Marić. Ako se studenti, pak, odluče za veći, odnosno skuplji stan, u takvim stanovima najčešće živi troje studenata koji uglavnom dolaze iz istog mjesta. Trosoban stan u Vatikanu sa svim pogodnostima, Internetom, klimom i kabelskom televizijom košta 500 maraka plus režije, ali kad se trošak podijeli na tri studenta, onda je uvelike lakše plaćati. No, za takve stanove i vlada najveće zanimanje među studentskom populacijom, pa se iste mora unajmiti i mjesec i pol dana prije početka akademske godine. Kažimo i to kako zbog većeg zanimanja cijena stanova raste, budući da studenti u posljednji čas krenu u potragu za stanom i tako na tržištu stvore pritisak.
(Dnevni list)