Snaga volje i inkluzija: Priča o studentici s invaliditetom koja slijedi svoje snove

Studentica Lara Pravdić, s invaliditetom se susrela u ranoj dobi, sa samo dvije godine života. Njezino kretanje zahtijeva upotrebu invalidskih kolica, a točno uspostavljenu dijagnozu još uvijek nema.

Njen invaliditet,  predrasude i diskriminacija društva nisu je spriječili da se bori i živi za svoje snove. Lara je oduvijek sanjala da pomaže ljudima u potrebi, stoga je upis na studij Socijalnog rada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru bio logičan izbor.

”Oduvijek sam znala da želim raditi s ljudima u potrebi, smatram da je to moj poziv. Imati mogućnost pomoći nekome tko to treba je za mene nešto veliko. Na studiju Socijalnog rada učim kako da to uradim na stručan način i što kvalitetnije”, objašnjava Lara izbor svog studija.

Važnost inkluzije

Osobe s invaliditetom često se susreću s diskriminacijom i predrasudama, njihova iskustva oslikavaju važnost inkluzije i okruženja u kojem će se osjećati prihvaćeno.  ”Suočavala sam se puno više s diskriminacijom kao dijete, nego sada u odrasloj dobi. U osnovnoj i srednjoj školi se nikada o tome nije govorilo i druga djeca nisu shvaćala što je zapravo invaliditet. Nitko nije do prije par godina mario o temama kao što su inkluzija i prihvaćanje različitosti. U današnje vrijeme iako još postoje predrasude mogu slobodno reći da ih je puno manje”, rekla je Lara.

Sveučilište u Mostaru kontinuirano radi na jačanju inkluzije i arhitektonske pristupačnosti i prilagodbe zgrada studentima s invaliditetom, koji svojom željom za studiranjem i napredovanjem predstavljaju inspirativan dio cijele sveučilišne zajednice.

”Filozofski fakultet pruža studentima s invaliditetom sve što je potrebno za uspješno pohađanje nastave i polaganje ispita. Pristup zgradi je besprijekoran, imamo rampu, lift, prilagođeno kupatilo, učionice su pristupačne tako da nemam nikakvih zamjerki za zgradu. Jednako tako, želim istaknuti pozitivno iskustvo i suradnju s profesorima koja je ključna za uspješno obrazovanje.  Profesori su na raspolaganju i izaći će u susret i prilagoditi nastavu i ispite našim mogućnostima i potrebama. Ne osjetim nikakav oblik diskriminacije u odnosu na druge studente i kolege” , govori Lara.

Snaga volje i podrška okoline

Iako se suočava s preprekama, kao što su nedostatak prilagođenog smještaja, i osobne asistencije, Lara ne želi odustati od svojih snova i akademskog obrazovanja.

”Imam velike planove i nadam se da će moja riječ i moja djela olakšati studiranje budućim studentima s invaliditetom. Moje iskustvo će mi pomoći u profesionalnoj karijeri. Posebno mi je drago što ljude zanima moja priča, što imam mogućnost studirati i boriti se za druge osobe s invaliditetom. Da nisam vjerovala u sebe i izašla iz zone komfora, ne bih dobila mogućnosti koje mi se danas nude”, zaključuje studentica Socijalnog rada Lara Pravdić.

Studentica Lara ističe kako je ovo za nju jedno predivno i nezamjenjivo iskustvo, bez obzira na brojne padove i poteškoće.  Svojim uspjehom i životnom pričom ruši predrasude o osobama s invaliditetom. Larina priča podsjeća nas da su snaga volje i podrška okoline ključni faktori u prevladavanju prepreka, a osobama s invaliditetom koje razmišljaju o upisu studija poručuje: “Gdje postoji volja, postoji i način. Sve se može postići. Odvažite se pratiti svoje snove.”

(sum.ba)