Smajlovići će dobiti stan, a rezidencija će se vratiti kardinalu

Vlada Federacije BiH trebala bi na predstojećoj sjednici riješiti problem nastao zbog odluke sarajevskog Općinskog suda koji je naložio deložaciju dijela rezidencije kardinala Vinka Puljića. Vlada Federacije trebala bi dodijeliti zamjenski stan obitelji prijeratnog agenta Službe državne bezbjednosti Fadila Smajovića i njegove supruge Emine koja je također bila suradnica UDBA-e s kodnim imenom Tamara.

Ispravljanje nepravde

Sjednica Vlade Federacije očekuje se 2. prosinca, no da ova odluke neće biti jednostavna, uostalom kao i sve druge svjedoče posljednji problemi u radu Vlade Federacije koja se nije mogla dogovoriti niti oko dodjele stanova svojim ‘probranim’ kadrovima. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji očekuju da se ispune obećanja koja su im dale vlasti grada Sarajeva, Sarajevske županije kao i predstavnici drugih institucija. Generalni tajnik Biskupske konferencije BiH dr. Ivo Tomašević smatra kako je potrebno zbog ispravljanja nepravde koja se nanesena mijenjati zakone koji su doneseni. Zakonom o napuštenim stanovima je stanarsko pravo priznato ispred vlasništva i privatne imovine. Čak i unatoč činjenici da je obitelj Smajović nasilno useljena u Vrhbosansku nadbiskupiju te da taj dio zgrade nikada nije nacionaliziran, čudno je po kojoj je osnovi Sud u Sarajevu donio presudu kojom je vlasništvo Katoličke crkve jednostavno dodijelio obitelji SDB-ova službenika Smajovića.

Sporni zakon

Doduše, zakon o napuštenim stanovima upravo omogućava vrlo široko tumačenje zbog čega je kardinal Puljić i Vrhbosanska nadbiskupija izgubila sudski spor protiv Fadila Smajovića. Valja reći da Bosna i Hercegovina u vrlo skoro vrijeme mora donijeti zakon o restituciji kako bi ispravila dio nepravde koja je nanesena prijeratnim vlasnicima nekretnina. Za takvo što država mora omogućiti izvorni povrat imovine ili isplatu odštete. (vecernji.ba)