SLUŽBENO ZANIJEKALI: Njemačka ne liberalizira zaposlenje Balkanaca

Njemačko Veleposlanstvo u Sarajevu opovrgnulo je navode kako će se od početka sljedeće godine dramatično liberalizirati tržište rada u Saveznoj Republici Njemačkoj po kojima bi se radnici iz zemalja s područja zapadnog Balkana bez ikakvih ograničenja mogli zaposliti u toj zemlji.

“Te informacije nisu točne”, kratko su objasnili Večernjaku iz njemačkog Veleposlanstva u Sarajevu, čime su sugerirali kako je vijest koja je preplavila portale posljednjih dana ustvari “fake news”. Ta je informacija “pala” na plodno tlo s obzirom na to da je u ovoj regiji veliki broj, napose mladih ljudi, nezaposlen ili bi rado promijenio posao i odselio se, što je postao i svojevrsni trend na koji nijedna država nema učinkovit odgovor.
Izmišljena informacija glasila je tako kako će 1. siječnja 2018. godine na snagu stupiti novi zakon o zapošljavanju po kojem će se svi građani nečlanica EU moći zaposliti pod istim uvjetima kao i građani EU.
A onda je uslijedila “kvaka” koja je zbunila sve čitatelje – da će “tu informaciju do kraja studenoga potvrditi i službene institucije”.

No, svejedno, informacija o daljnjoj libaralizaciji tržišta radne snage u Njemačkoj ipak nije izmišljena tema. Još u vrijeme prethodne crveno-crne koalicijske vlasti između CDU/CSU i SPD-a vodili se razgovori da se olakša zapošljavanje građana, prije svih, iz zemalja zapadnog Balkana. SPD je predlagao da zemlje regije dobiju “status sigurnih zemalja” kako bi se obrada zahtjeva za azil ubrzala. Nakon toga građanima ovih zemalja trebalo bi se omogućiti lakše dobivanje radnih dozvola ako mogu dokazati da imaju radni ugovor u Njemačkoj sa zajamčenom plaćom ne manjom od 1460 eura mjesečno.

(www.vecernji.ba)