Službeni prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH: Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda se bira na poseban način

Izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su, prema riječima predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, upućene prema ovoj instituciji sadrže i dio koji se odnosi na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

U HDZ-ovom dokumentu, koji će ići u proceduru, član 8.1 se odnosi na biranje članova Predsjedništva iz Federacije BiH i glasi:

“Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata – biraju birači upisani u Središnji birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Središnji birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Kasnije se precizira kako bi se birao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata. Bit će izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet”, navodi se.

Dalje piše da, ako kandidat iz reda Hrvata nije izabran u skladu sa prethodnim odredbama, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dva od pet pomenutih kantona.

“Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet”, navodi se.

Ukoliko ni to nije ispunjeno, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednom od tih pet kantona.

“Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni vjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet”, navodi se.

Kad je u pitanju član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, on se bira na području bh. entiteta RS, po uvjetima kao i do sada.

Jesu li ove izmjene Izbornog zakona nužne za nastavak EU puta?

izvor: klix.ba/radiovitez.ba