Slijedi žestoka borba telekom-operatera za svakog korisnika

Veliki korak u procesu liberalizacije tržišta mobilne i fiksne telefonije u Bosni i Hercegovini uskoro će biti napravljen uvođenjem mogućnosti promjene operatera, uz zadržavanje telefonskog broja. Upravo je promjena broja do sada bila glavni kamen spoticanja u prelasku korisnika iz jedne u drugu telekom-mrežu.

Novi uvjeti
Svjesni su toga i telekom-operateri u BiH, pa se uvelike pripremaju za nove tržišne uvjete. Kada se okončaju tehničke i druge pripreme, a to će prema najavama biti vrlo skoro, oni koji žele promijeniti mrežu, podnijet će zahtjev operateru kod kojeg žele prijeći, a koji nakon toga obavještava davatelja broja i provjerava jesu li izmirene obveze. Usluga, kako je propisano, ne može koštati više od 30 maraka, s tim da ju operateri ne moraju naplaćivati.
Prijenos brojeva
To će se vjerojatno i dogoditi u praksi, što najbolje pokazuju primjeri susjednih zemalja. Primjerice, u Hrvatskoj operater Vipnet je proveo dvomjesečnu akciju tijekom koje je privatnim i poslovnim korisnicima koji prenesu svoj broj u ovu mrežu darovao 1200 kuna na korisničkom računu kroz određeno razdoblje. Kakvi su rezultati akcije u Vipnetu, nismo uspjeli doznati, jer takve informacije spadaju u domenu poslovne tajne. Telekom-operateri u BiH se za nadolazeću liberalizaciju tržišta pripremaju prvenstveno kroz snažniji marketinški nastup, odnosno borbom za svakog korisnika. Glasnogovornica m:tela, Aida Halilović kazala je kako će ovaj operater i u tehničkom smislu, ali i kvalitetom i konkurentnošću spremno dočekati primjenu pravila o prenosivosti brojeva. – Ipak treba imati u vidu da svi operateri moraju biti potpuno tehnički pripremljeni kako bi ova usluga profunkcionirala, tako da početak primjene ne ovisi samo o kompaniji m:tel. Kao i sve naše usluge, tako će i ova biti navrijeme promovirana, kako bi korisnici bili upoznati s procedurom. U ovom trenutku možemo reći da će procedura biti brza i jednostavna, a nadamo se da ćemo, nakon što počne primjena pravila, još više proširiti krug m:tel prijatelja, kaže Halilović.

(VL)