Vijesti iz BiH

SIPA uhitila pripadnike “Šerijatske policije” iz Saudijske Arabije zbog praćenja Dodika

Pripadnici Državne agencije za istrage i zastitu (SIPA) uhitili su dvojicu državljana Saudijske Arabije, koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših dužnosnika  iz Republike Srpske (RS). Kako saznaju “Nezavisne novine”, 28. lipnja privedeni su Saudijci Alguasem Ahmed Ibrahim i Aldaood Ibrahim Abdulaziz, koji su tijekom saslušanja izjavili da su pripadnici “Šerijatske policije” iz Saudijske Arabije.
Naime, dvojica Saudijaca su 28. lipnja ove godine u Lukavici pratila slijetanje tri helikoptera u kojima su se nalazili Milorad Dodik, premijer RS, Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, Aleksandar Džombić, ministar financija RS, i Stanislav Čađo, ministar unutarnjih poslova RS.

Otkrili ih građani

Zanimljivo  je da su dvojicu Saudijaca praktično razotkrili građani, kojima su bili sumnjivi arapski državljani u novom crnom FIAT-u 500. Kako prenose “Nezavisne”, netko je dojavio SIPA preko telefona “Krimolovci” sumnjivo ponašanje dvojice arapskih državljana u blizini helidroma u Lukavici, koji se nalazi u neposrednoj blizini policijske postaje, a na koji su sletjeli dužnosnici RS, te da je nakon toga uslijedila akcija CJB Istočno Sarajevo.

Nakon privođenja Saudijaca, za koje je utvrđeno da im je prebivalište u Rijadu na adresi Roda 75 u periodu od 27. lipnja do 7. srpnja, otkriveno je da su oni došli na poziv Hilmije Kadrića iz Kaknja, koji je u stalnom kontaktu s ravnateljem jedne humanitarne organizacije iz Saudijske Arabije.

Tijekom ispitivanja dvojice Saudijaca ustanovljeno je da su oni došli u BiH 27. lipnja, odnosno dan prije privođenja te da su na pitanje što su snimali odgovorili “stablo višnje jer im se sviđa”. Također, istragom je utvrđeno da su Saudijci vozilo registracijskih pločica 108-J-532 iznajmili u rent-a-car CITO.d.o.o u Sarajevu.

Upozorenje MUP-a RS

Da se radi o ozbiljnom slučaju, potvrđuje i upozorenje MUP-a RS upućeno Nebojši Radmanoviću, članu Predsjedništva BiH, i Sredoju Noviću, ministru civilnih poslova, da iz sigurnosnih razloga ne idu helikopterom 2. srpnja u Sarajevo, kao što su planirali.

Međutim, Radmanović i Nović oglušili su se na ta upozorenja i ipak sletjeli na helidrom u Lukavici. Njih dvojica su taj dan išla na prijem u američko veleposlanstvo u Sarajevu povodom proslave Dana neovisnosti.
Željka Kujundžija, glasnogovornica  SIPA, potvrdila je da je ova agencija uhitila dvojicu saudijskih državljana, ali da ih je pustila nakon što im je utvrđen identitet.
Prema njezinim riječima, Tužiteljstvu BiH je proslijeđena informacija kako bi oni utvrdili ima  li kaznene kodgovornosti.
Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, kazao je da ne može govoriti o tom slučaju, dodajući da ukoliko je SIPA uhitila te ljude, onda ona treba dati informacije o tome.
“Mi ćemo se oglasiti ako od njih dobijemo izviješće protiv tih osoba”, kazao je Grubešić.

Čađo nezadovoljan suradnjom

Čađo je izjavio jučer da je briga o sigurnosti njihova obveza i da se čine svi napori kako bi bio postignut maksimalni stupanj osiguranja.

“Jedan od definiranih prioriteta u našem radu je i borba protiv terorizma”, kazao je Čađo, ističući da Ministarstvo ima jasnu percepciju što je terorizam i što nosi sa sobom, i to pogotovo na ovim prostorima gdje postoje teška i bolna iskustva iz ne tako davne prošlosti.

Upitan kakva je suradnja MUP-a RS sa drugim službama u BiH u borbi protiv terorizma, Čađo je kazao da nije zadovoljan suradnjom sa sigurnosnim agencijama unutar zemlje i da je to nešto “nad čime treba da se zamisle svi oni koji ne ostvaruju potrebnu  razinu suradnje”, odnosno ne ispunjavaju svoje Ustavom i zakonom predviđene obveze prema drugim sigurnosnim agencijama.
Međutim, Čađo nije želio “zasad” otkrivati koje su to zamjerke koje ima, ističući da je MUP RS zasad apsolutnog opredjeljenja da surađuje sa svim sigurnosnim strukturama koje mogu doprinijeti da se otkloni mogućnost terorističkih prijetnji.
Na aktivnosti pripadnika radikalnog islamskog pokreta vehabija u BiH već su upozorile strane obavještajne agencije.

Operativno izvješće

Prema operativnom izviješću od 26. prosinca prošle godine, u koji je Srna imala uvid, petorica vehabija, jedan civil bez brade i jedna žena pokrivenog lica u tradicionalnoj islamskoj odjeći, tog su dana nadzirali i snimali dolazak Dodika u Prijedor, gdje je održavan stranački skup SNSD-a.
U izviješću stranih sigurnosnih agencija nalaze se fotografije pripadnika prijeteće radikalne islamske skupine koje je Srna objavila, kao i njihov pretpostavljeni identitet.

Skupinu vehabija koja nadzire kretanje premijera RS Dodika čine Nedžad Gredelj iz Prijedora, Fahrudin Selimović i Omer Bosnić iz Zenice, Ibrahim Mašić, Ishak Ramić, Dževad Benić, Almir Beni i Sajim Mujkanović iz Sanskog Mosta, te Elvedin Pezić iz Busovače. (Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend