Vijesti iz BiH

Sigurnost u školama je uvjet za kvalitetno obrazovanje

Javnost BiH je šokirana povodom česte pojave vršnjačkog nasilja u školskim ustanovama. Mi kao Asocijacija srednjoškolaca u BiH osjećamo moralnu odgovornost da osudimo svaki oblik vršnjačkog nasilja te usmjerimo pozornost javnosti na važnost ovog problema i njegove prevencije.

Apeliramo na istražne organe da svoj posao obave profesionalno, a na nama kao društvu je da u budućnosti brinemo za sigurnost učenika. Moramo naglasiti kako je očito koliko je problem vršnjačkog nasilja zastupljen u školskim ustanovama. Škola kao jedna od ključnih ustanova u razvojnom razdoblju djeteta mora pružiti zaštitu i podršku jer je kako obrazovna tako i odgojna institucija, priopćeno je iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH Mostar.

U školskim ustanovama se mora djelovati preventivno, baviti se uzrocima vršnjačkog nasilja, za što nemamo adekvatno osoblje. Kao mjeru predlažemo dodatnu edukaciju osoblja. Zbog suvremenog načina života i pristupa raznim informacijama, potrebno je veću pažnju posvetiti praćenju mentalnog zdravlja učenika, što trebaju raditi kvalificirane osobe, ističu iz Asocijacije.

Žalosno je što Bosna i Hercegovina nema podatke o zastupljenosti vršnjačkog nasilja, što nam ukazuje na to da se evaluaciji odgoja i ponašanja učenika ne posvećuje pažnja. Smatramo da se ovaj problem može riješiti samo zajedničkom suradnjom učenika, roditelja, te nastavnog osoblja i menadžmenta škola. Vrijeme je da počnemo djelovati, a ne da se, kao i obično, bavimo posljedicama.

Ovakvi događaji u obrazovnim institucijama predstavljaju alarm kada je u pitanju obrazovanje i neophodnost da se fokus reformi stavi na obrazovanje. Stoga apeliramo da nadležne vlasti poduzmu konkretne mjere kad je u pitanju obrazovni i odgojni sustav BiH koji mora biti zasnovan na uzajamnom poštivanju, razumijevanju, demokraciji, toleranciji i jednakosti, navodi se uu priopćenju.

Školski sustavi se trebaju boriti protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije. Srednjoškolci imaju pravo na sigurnu sredinu za učenje. Spremni smo u narednom razdoblju naš izravan kontakt sa srednjoškolcima staviti na raspolaganje svim institucijama, grupama i pojedincima koji žele raditi na rješavanju ovog problema, priopćeno je iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH Mostar.

Izvor: vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend