Set fiskalnih zakona na čekanju, ništa od minimalne plaće od 1.000 KM u ovoj godini

Reforma fiskalnih zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i dalje na čekanju, što znači da u ovoj godini od minimalne plaće u iznosu od 1.000 KM definitivno neće biti ništa.

Upit u kojoj je fazi izrada seta fiskalnih zakona Vladi FBiH uputio je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić.

U odgovoru koji mu je stigao navodi se da Federalno ministarstvo financija aktivno radi na izradi prijedloga novih zakonskih rješenja iz oblasti doprinosa i poreza na dohodak.

“S obzirom na to da je riječ o sistemskim zakonima koji će imati značajan utjecaj te da je stoga izrada vrlo složen proces, informiramo vas da ćemo iste odmah nakon razmatranja na Vladi FBiH uputiti prema Parlamentu FBiH”, navodi se u odgovoru koji je dobio Čavalić.

On je krajem ožujka uputio inciijativu da se Uredba Vlade FBiH o isplati pomoći od poslodavaca produži do usvajanja fiskalnih zakona.

Prema važećoj Uredbi poslodavci u FBiH radnicima mogu isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu do 2.520 KM bez oporezivanja. Rok važenja ove Uredbe ističe krajem juna. Ostaje da se vidi da li će ova opcija za poslodavce biti omogućena i kasnije.

Treba napomentuti da je Vlada FBiH krajem 2023. godine najavljivala da je pripremljen set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje i povećati životni standard građana.