SBK: Tokom vikenda prijavljeno 12 krivičnih djela; uručeno čak 360 prekršajnih naloga

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 12 krivičnih djela, a radi se o 4 krađe, 4 teške krađe, 1 šumska krađa, 1 oštećenje tuđe stvari i 2 krivična djela nasilja u porodici.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Dogodilo se 13 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 1 osoba teže, a 4 osobe lakše povrijeđene.

 

POJAČANE MJERE SIGURNOSTI

 

Tokom proteklog vikenda nastavljeno je sa provođenjem pojačanih mjera sigurnosti, a bilo je angažovano više organizacionih jedinica Uprave policije – Sektor kriminalističke policije, Jedinca za specijalističku podršku, Jedinica za javni red i mir i operativno-taktičku podršku, policijske stanice i uprave.

 

Aktivnosti su provođene u dva pravca – kontrola rada ugostiteljskih objekata, te pojačana kontrola saobraćaja s ciljem sankcionisanja višestrukih povratnika u vršenju saobraćajnih prekršaja.

 

Kontrola rada ugostiteljskih objekata vršena je na području Bugojna, koja je provedena u saradnji sa kantonalnim inspekcijskim organima ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona.

 

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja su isključena 24 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u iznosu preko 1,5 promila, slobode su lišene i zadržane u policijskim stanicama do otrežnjenja ukupno 2 osobe.

 

Iz saobraćaja je isključeno i 10 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 360 prekršajnih naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 95 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

 

Prilikom kontrole saobraćaja privremeno je oduzeto 5 vozila, a radi se o vozilima Golf V, Citroen, Audi i 2 BMW-a, čiji su vozači za ranije počinjene prekršaje imaju veći iznos neplaćenih novčanih kazni, a zatečeni su u teškim saobraćajnim prekršajima – vožnja pod dejstvom alkohola, bez vozačke dozvole ili neregistrovanim vozilom. U Travniku je oduzet motocikl, čiji maloljetni vozač nije imao položen vozački ispit ni potrebnu dokumentaciju o vlasništvu i registraciji motocikla.

(URED KOMESARA)