Savjeti psihologa: Zdrava ishrana djece glavna odgovornost roditelja!

Društveno odgovorni projekat ”U zdravoj školi zdrava djeca” koji promovira pravilne prehrambene navike i ukazuje na važnost redovne fizičke aktivnosti djece u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, naišao je na vrlo pozitivne reakcije nastavnog osoblja, roditelja širom naše zemlje.

 

Na adresu Merkur BH osiguranja do sada su  pristiglibrojni kreativni prijedlozi koji doprinose unapređenju kvaliteta života djece.

 

S psihološkog aspekta, podsticanje djeteta na fizičku aktivnost i usvajanje zdravih životnih navika izuzetno doprinosi razvoju kompletne emocionalno-socijalne ličnosti.

 

‘’Ključna je uloga roditelja i nastavnika u usmjeravanju djeteta ka zdravom stilu života, jer djeca su mala intuitivna bića koja odrastaju prema utvđenim obrascima ponašanja, a najčešće ih pronalaze upravo u njima. Pravilna ishrana djeci pomaže u lakšem prevazilaženju svakodnevnih izazova, štiti ih od mnogih bolesti, daje im osjećaj vitalnosti i energiju, a djeluje i na njihov fizički i duhovni razvoj. Također, uravnotežena ishrana uz dodatak tjelovježbe doprinose dobrom raspoloženju potičući hormon sreće,’’naglašava Alma Mahmutović, diplomirani psiholog.

 

Upravo to su razlozi za pokretanje projekta ”U zdravoj školi zdrava djeca”, a sve osnovne škole iz naše zemlje mogu slati svoje prijedloge koji će unaprijediti psiho-psihički razvoj djece te prehrambene i higijenske navike. Dobrodošli su i prijedlozi za uređenje školskog vrta ili školskog dvorišta, kao i provođenje vanškolskih sportskih aktivnosti.

 

”Sretni smo da su nastavnici prepoznali značaj i do sada nam dostavili mnogo kreativnih ideja koje nude konkretna rješenja za tretiranje problema gojaznosti i manjka fizičke aktivnosti djece u školama. Prijave su otvorene do 15. aprila te pozivamo i ostale škole da nam se pridruže, pošalju svoje ideje i na taj način djeci omoguće da se u njihovim školama dogode promjene za zdravije i kvalitetnije odrastanje,” kazala je Sabina Mujanović, direktorica Merkur BH osiguranja.

 

Projekte će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: Amela Ivković O’Reilly, nutricionistkinja, Tomislav Cvitanušić, promotor bh. sporta, doc. dr. Erol Kovačević, predstavnik radne grupe za izradu pravilnika o ishrani djece u osnovnim školama KS te Sabina Mujanović, direktorica Merkur BH osiguranja. Tri najbolja projekta bit će nagrađena vrijednim novčanim iznosima od 10.000 KM, za drugo mjesto 5.000 KM i treće u iznosu od 3.000 KM te realizirana u odabranim školama.

Više informacija o izradi projektnih prijedoga, uslovima za učešće kao i pristupnoj formi dostupno je na zvaničnoj FB stranici projekta ‘’Uzdravojškoli zdrava djeca’’.