Vijesti iz BiH

Sastanak Pendeš –Sinanoglu: Zadovoljstvo napretkom u uništavanju viškova naoružanja

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš primila je 14.04.2016. godine u nastupnu posjetu rezidentnu koordinatoricu UN-a i rezidentnu predstavnicu UNDP-a u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu, sa kojom je razgovarala o projektu EXPLODE, aktivnostima Oružanih snaga u protivminskim akcijama i saradnji Ministarstva odbrane i UNDP-a u narednom periodu.

 

Ministrica Pendeš je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u procesu uništavanja naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava došlo do značajnog smanjenja viškova, što je posebno vidljivo u 2015. godini kada je postignut do sada najbolji rezultat u toku jedne godine. To je posljedica integriranog planiranja između MO i UNDP te uvođenja novih tehnologija u procese. „U odnosu na 2014. godinu, proces uništavanja naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava je uvećan u 2015. godini za 100%, a cilj je da se ove godine ovaj procenat poveća, sve sa ciljem da se riješe svi viškovi naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava“, istakla je ministrica Pendeš, te je naglasila značaj podrške UNDP-a u nastavku ovog procesa.

 

Također, ministrica Pendeš je istakla pozitivnu ulogu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga u procesu deminiranja onečišćenih područja u BiH, pri čemu će u narednom periodu značajnu ulogu imati Centar za protivminsko djelovanje i uništenje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS). Ovaj Centar će biti usmjeren na razvijanja programa obuke iz oblasti humanitarnog deminiranja i obuke za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava za deminerske organizacije iz zemlje i regije, kao i za oružane snage zemalja iz regije.

 

Rezidentna koordinatorica Sinanoglu je tokom razgovora istakla zadovoljstvo aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, naglasila podršku dosadašnjim, ali i novim zajedničkim aktivnostima Ministarstva odbrane i UNDP-a, pri čemu su, kako je gđa Sinagoglu istakla „vrata za saradnju otvorena“.
Tokom susreta razmijenjena su mišljenja i o učešću pripadnika OS BiH u mirovnim operacijama, Rezoluciji 1325 Vijeća sigurnosti UN i učešću žena u procesima donošenja odluka, uključivanje Gender perspektive u obuke za mirovne misije, prestojećem Svjetskom humanitarnom samitu koji će se održati u Istanbulu krajem maja ove godine, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa UNDP-a i Ministarstva odbrane BiH.

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend