Sastanak nadležnih za implementaciju Zakona o dopunama Zakona o službi u OS BiH kojim je otpuštenim vojnicima omogućeno umirovljenje

Na prijedlog ministra obrane BiH Selme Cikotića održan je sastanak predstavnika državnih i entitetskih institucija nadležnih za implementaciju Zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kojim je otpuštenim vojnicima u prošloj godini omogućeno umirovljenje. Tema sastanka je bila iznalaženje mogućnosti brže implementacije Zakona o službi u OSBiH u dijelu koji se odnosi na umirovljenje otpuštenih vojnika. Konstatirano je da se Zakon o dopunama Zakona o službi u OSBiH kojim je otpuštenim vojnicima u prošloj godini omogućeno umirovljenje asimetrično tretira u RS-u i FBiH. Nadalje je zaključeno da će se Ministarstvo financija i trezora BiH odrediti prema Protokolu o refundiranju sredstava za isplaćene mirovine ostvarene po Zakonu o dopunama Zakona o službi u OSBiH, koji je Federalni zavod za MIO predložio tom ministarstvu, i to do 16. veljače 2011. godine.

Ministarstvo financija i trezora BiH će Predsjedništvu BiH pružiti potrebnu tehničku pomoć za izmjene proračuna za 2011. godinu, a radi implementacije Zakona o dopunama Zakona o službi u OSBiH. Dogovoreno je i da nadležne institucije nastave daljnji angažman u pravcu implementacije Zakona o dopunama Zakona o službi u OSBiH te da Ministarstvo financija i trezora BiH i Ministarstvo obrane BiH organiziraju sastanak s predstavnicima svih relevantnih institucija radi rješavanja pitanja prava na otpremnine do 19. veljače. Sastanku su nazočili predstavnici MOBiH na čelu s ministrom i zamjenicima, zamjenik ministra financija i trezora BiH, predstavnik Ministarstva rada i braniteljsko-invalidske zaštite Republike Srpske, direktor Federalnog zavoda MIO, predstavnik Fonda MIO RS-a, parlamentarni vojni povjerenik u BiH i predstavnik otpuštenih vojnika, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.