Sarajevske ulične zebre iscrtane duginim bojama

Danas, 17. maja se širom svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), a obilježavanju ovog dana pridružilo se i Sarajevo.

U povodu Međunarodnog dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), sinoć je ispred Historijskog muzeja u Sarajevu održan prigodan program uz osvjetljenje zgrade duginim bojama, a akcija se nastavlja i danas simboličnom uličnom akcijom ispred zgrade Parlamenta u kojoj će aktivisti dijeliti informativne flajere političarima.

Dan 17. maj od 2005. godine se obilježava kao Međunarodni dana borbe protiv homofobije i transfobije. Ovaj datum obilježava se u više od 130 zemalja svijeta i službeno je priznat od velikog broja država, kao i od samog parlamenta Evropske unije.

Dana 17. maja 1990. homoseksualnost je skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije, i od tada se taj dan obilježava kao podsjećanje na važnost poštivanja ljudskih prava LGBT (lezbejki, gejeva, biseksualnih i trans) osoba širom svijeta. To je također i povod za organizaciju različitih akcija kojima se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje s kojima se još uvijek suočava ova populacija. LGBT osobe čine od 3-12% stanovništva svakog društva, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Međutim, i pored toga, ovi građani i građanke BiH, zbog nasilja, straha, isključivanja i diskriminacije, ostaju u potpunosti nevidljivi u BiH društvu. Bosna i Hercegovina do sada nije proaktivno radila na borbi protiv homofobije i transfobiji, niti je poduzela odgovarajuće mjere kako bi svim LGBT osobama omogućila uživanje jednakih prava sa drugim građanima/kama BiH.

 

(Izvor:klix.ba)