S tržišta se povlače mikser, lutka, kaciga i još dva proizvoda

Na tržištu BiH pronađeni su mikser za hranu, stol, dječja lutka, mišići za plivanje, te biciklistička kaciga koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike.Riječ je o mikseru za hranu marke “Home” (Home KMX-3605-KH), čija je zemlja porijekla Kina, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

U priopćenju se navodi da termoplastični materijali proizvoda nisu dovoljno otporni na vatru, što može dovesti korisnike u opasnost od požara i opekotina, a nije ni usklađen s Naredbom o električnoj opremi i standardom.

Stol “Donantracite”, porijeklom iz Italije, predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer nema odgovarajuću izdržljivost, a ne ispunjava ni sigurnosne zakone.

Lutka “Beautiful fashion friends” iz Kine, predstavlja kemijski rizik jer sadrži određenu tvar, koja nije u skladu s odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, dodaje se u priopćenju.

Mišići za plivanje marke ROIG 18RTC1504 14h21 iz Kine, predstavljaju ozbiljan rizik od utapanja, jer nisu usklađeni s Naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi i standardom. Kod ovih mišića sigurnosni nepovratni ventili nisu u funkciji, komore zadržavaju manje od 50 posto originalnog pritiska, te su nedovoljno otporna na probijanje, navode iz Agencije.

Biciklistička kaciga (Solstice Casque, Bontrager), čija je zemlja porijekla Kina, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda. Kaciga nije usklađena s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi, ne ispunjava sve zahtjeve iz standarda, a uočena je i nedovoljna apsorpcija udara s oštećenjima konstrukcije proizvoda. 

Svi uvoznici ovih proizvoda poduzeli su mjere povlačenja s tržišta, a potrošačima koji su ih kupili, savjetuje se da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

(avaz.ba)