S pravom glasa 3,078.361 građanin

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) objavilo je jučer da je na dan 7. lipnja 2010. broj redovitih birača u BiH iznosio 3.078.361, s tim da u ovaj broj nije uključeno 31.548 građana Brčko Distrikta koji su bez opcije entitetskog državljanstva.
6300 zahtjeva iz dijaspore

Kada je u pitanju aktivna registracija birača, ona još uvijek vrijedi za birače koji glasuju iz inozemstva i krajnji rok za prijavu je 19. srpnja. “Do jučerašnjeg dana SIP BiH je zaprimio ukupno 6300 zahtjeva državljana BiH iz inozemstva, od toga 3099 su zahtjevi državljana koji se po prvi put prijavljuju za izbore i 3201 su zahtjevi onih koji potvrđuju svoju registraciju s prethodnih općih izbora. Trenutačno 5501 zahtjev ispunjava uvjete za registraciju”, kazala je predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić, te dodala da ostalih 799 zahtjeva ne ispunjava potrebne uvjete. Nedostaci se uglavnom očituju u nedostajanju dokaza o identitetu, nepotpisanim obrascima za prijave, kao i u nečitkim dokumentima koji dokazuju dokaz o državljanstvu i identifikaciji. Međutim, kako ističu iz SIP-a BiH, do 19. srpnja birači imaju dovoljno vremena ispraviti nedostatke i steći pravo izlaska na izbore.

Glasovanje raseljenih

Kada je u pitanju glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, do sada se 350 birača izjasnilo da bi željelo glasovati u njima. Birači koji imaju status raseljene osobe imaju pravo izbora biračke opcije, odnosno mogu birati hoće li glasovati za općinu prebivališta prije stjecanja statusa raseljene osobe ili pak za općinu trenutačnog prebivališta. Kako bi ostvarili svoje pravo na izbor biračke opcije, potrebno je, najkasnije do 19.srpnja, podnijeti prijavu Centru za birački popis u općini prebivališta. Prema informacijama dobivenim iz općina, do sada je ukupno zaprimljeno 135 obrazaca za određivanje biračke opcije. Usporedbe radi, na lokalnim izborima 2008. godine bilo je 18.450 birača koji glasuju u odsustvu. “SIP BiH je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice primio podatke za ukupno 98.027 raseljenih osoba, od kojih 17.437 osoba nije pronađeno uspoređivanjem dostavljenih podataka s podacima u evidencijama Centralnog biračkog popisa. Zbog toga smo Ministarstvu uputili zahtjev da od nadležnih općinskih i županijskih tijela zatraže ispravku i dopunu podataka”, naglasila je Hadžiabdić, te istaknula kako građani, koji žele provjeriti svoje biračko pravo, trebaju se javiti u najbliži Centar za birački popis kako bi, ukoliko pronađu nedostatke ili se uopće ne pronađu, to mogli ispraviti do isteka roka.

Problemi u Brčkom

U Brčko Distriktu 31.548 birača nema određeno entitetsko državljanstvo i samim tim ne mogu izići na izbore. Kako bi se riješila ova situacija, donesena je odluka da će se birači bez entitetskog državljanstva, a ranije su, dok je bila na snazi aktivna registracija birača, imali određenu biračku opciju entiteta, naći na biračkom popisu za taj entitet. “Dok su birači koji ne pripadaju ovoj kategoriji, kako bi mogli glasovati, dužni osobno podnijeti zahtjev SIP-u BiH, preko Centra za birački popis Brčko Distrikta, za evidentiranje biračke opcije entiteta preko posebnog obrasca. Uz obrazac dužni su priložiti i kopiju jednog od važećih identifikacijskih dokumenata do 19. srpnja”, rekla je Hadžiabdić te dodala da je do sada podneseno ukupno 887 zahtjeva za određivanje biračke opcije. (dnevni-list.ba)