Zanimljivosti

Riješite se mrava i paukova uz ovih nekoliko trikova – zauvijek

Ponekad nam se čini kao da pauci i mravi spavaju zimski san pa kada dođe proljeće – polude. Ovdje je nekoliko fantastičnih trikova kako ih prirodnim putem držati podalje od kuće.

 

Ponekad nam se čini kao da pauci i mravi spavaju zimski san pa kada dođe proljeće – polude. Mnogi su primijetili da je ovih kukaca u domovima u toplije doba godine više, a što je najgore od svega, teško ih je izbaciti iz kuće. Taman se riješite jednih, a drugi su već tu, i to u sve većem i većem broju.

Ovdje su fantastični trikovi kako ih se riješiti zauvijek.

Pauci

 • Orasi pomažu Starije žene tvrde da pauci jednostavno mrze miris kestena i neće ući u kuću oko koje su poslagani. Živite li u stanu, rasporedite ih po prostoriji. Postoje i vjerovanja da isti učinak imaju i orasi. Nema pouzdanih dokaza za ovo, ali narodna praksa često se pokaže uspješnom. Dakle, nije loše pokušati.
 • Napravite sprej od eteričnog ulja ili octa Ulje eukaliptus, čajevca ili metvice zadržat će pauke izvan kuće. Stavite u posudicu sa sprejem vodu i 10 do 15 kapi eteričnog ulja te promućkajte. Prskajte oko prozora i vrata. Sličan učinak ima i ocat. Ipak, sa sprejem nemojte pretjerivati jer bi miris, osim pauka, mogao rastjerati i vaše prijatelje.
 • Poslažite citruse po cijeloj kući Pauci jednostavno ne mogu smisliti citrusne mirise pa će vam limun, naranča ili, recimo, grejp pomoći. Stavite u nekoliko dijelova kuće komadiće citrusa i mijenjajte ih svakih nekoliko dana jer miris vremenom ishlapi.
 • Cedar i duhan pomažu Iako duhan tjera pauke, rijetki će ga zbog toga razasuti po kući, posebno u doba sve skupljih cigareta. Otjerat će ih i miris cedrovine pa ako imate priliku, donesite komad tog drveta kući.
 • Držite dom čistim Pauci se vole skrivati ​​u tamnim i zapuštenim mjestima, a ostaci hrane privlače insekte pa tako i pauke. Češčim usisavanjem i brisanjem prašine, osim što ćete ukloniti ono što privlači insekte koje pauci rado jedu, uništit ćete im i mreže. Osim toga, usisat ćete i njihova jajašca pa će ih biti manje.
 • Nabavite nojevo jaje Pauci ne vole specifičan miris ljuske nojevog jajeta pa ne žele biti u istoj prostoriji s njime. Najprije se pomoću dvije rupe, gore i dolje na jajetu, iscijedi sadržaj, a potom se kroz iste rupe provuče vrpca koja će ga držati na plafonu, lusteru ili zidu. Ovaj način obrane od pauka dolazi iz Turske, a ovu metodu prakticiraju i u Aja Sofiji u Istanbulu.
Foto: Dreamstime

Mravi

 • Cimet pomaže Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svojeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.
 • Prirodni sprej koji mrze Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo samljevenog lovora, paprene metvice ili klinčića. Dobro promućkajte pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.
 • Sok od limuna ne vole Iscijedite limun pa sok nanesite na kritične točke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega.
 • Kora od krastavca To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju – pobjeći će.
 • Ne vole ni miris lovora Stavite listiće lovora po kutovima doma gdje se sakupljaju mravi.
 • Ocat je čudotvoran Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu octa i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.
 • Soda bikarbona i šećer u prahu Ova dva sastojka potrebno je pomiješati u jednakim omjerima pa staviti na mjesta kojima vladaju mravi.
 • Otjerat će ih kava Miris kave će ih natjerati da promijene stanište. Sve što trebate napraviti je staviti mljevenu kavu na mjesta odakle izlaze.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend