Ragbi: BiH treća na Euro ‘9 kupu

Protekli vikend je bio veoma sadržajan za ragbijaše Viteza. Ragbi liga klub FIS Vitez je gostovao u Beogradu gdje je u petak, 23.06., na BASK areni, igrao utakmicu 3. kola Balkan super lige u kojoj su ragbijaši Radničkog iz Niša bili bolji od Vitežana te slavili rezultatom 30 – 0.

 

Iako su i ragbijaši RLK FIS imali svoje šanse za poentiranje, iskusnija ekipa RLK Radnički je zasluženo slavila. Na ovoj utakmici igrač Viteza, kapetan Gabrijel Gelić se oprostio od igranja za RLK FIS Vitez zbog odlaska u inozemstvo.

Drugi dan na programu je bio reprezentativni nastup. Reprezentacija BiH je nastupila na Euro ‘9 kupu. Euro ‘9 se igrao na stadionu Radničkog u Novom Beogradu. Izbornik reprezentacije Dado Vrebac, pored igrača RLK FIS, imao je na raspolaganju igrače iz Zenice, koji igraju Ragbi ligu, a koji su od nedavno izrazili želju da igraju za RLK FIS, Vitez. Igrale su se jako dobre i kvalitetne utakmice. BiH je na koncu osvojila 3. mjesto nakon pobjede nad Bugarskom rezultatom 10:4. Pobjednik Eura ‘9 je reprezentacija Ukrajine s kojom je BiH odigrala najbolju i najčvršću utakmicu u uvodnom dijelu Kupa. Osvajanjem 3. mjesta reprezentacija BiH je osvojila prvi reprezentativni  trofej – pehar u povijesti Ragbi lige u BiH.
Utakmice su pratili vodeći ljudi iz Europskog ragbi liga federacije, RLEF, koji su na koncu ocijenili da RLK FIS Vitez i reprezentacija BiH imaju dobar i kvalitetan potencijal za buduća natjecanja, jer smo bili daleko najmlađa ekipa na natjecanju.
Paralelno s natjecanjem održan je Kongres Europske liga federacije, RLEF, na kojemu je BiH imala predstavnika. Istaknuti su i pohvaljeni napori koje RLK FIS Vitez čini na razvoju Ragbi lige i data je puna podrška budućim aktivnostima. Također je održana sjednica Povjerenstva Balkan super lige na kojoj je analiziran dosadašnji tijek natjecanja, kao i prijedlog Plana BSL za 2018. jer se natjecanju priključuju ekipe iz Grčke, Ukrajine i Italije, tako da će u 2018. BSL imati 12 ekipa iz Italije, Mađarske, BiH, Srbije, Turske, Bugarske, Grčke i Ukrajine.