Radnici Aluminija: Otpremnine u vrijednosti šest plaća

Stanje u bivšem mostarskom gigantu Aluminiju d.d. nije promijenjeno, radnici čekaju ispunjenje svojih zahtjeva, a vrijeme prolazi.

Kraj ovog tjedna je rok do kada uprava treba da pokaže dobru volju za ispunjenje zahtjeva radnika.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija, za Klix.ba kaže kako su neki predstavnici radnika imali sastanak s nižerangiranim dijelom uprave mostarske kompanije te da je bilo govora o ispunjenju zahtjeva radnika.

“Neki radnici su uzeli papire, ja ih znam desetak, ne znam je li to konačna odluka ili je to “izviđanje”, ne znam. Sindikat očekuje da uprava napravi sastanak s višim razinama vlasti te da vidi što se može uraditi po pitanju naših zahtjeva. Ako netko hoće otići u Njemačku, bolje mu je otići s otpremninom nego bez nje”, izjavio je Bebek.

Precizira kako se traži otpremnina od šest prosječnih plaća iz posljednja tri mjeseca.

“Netko bi prihvatio otpremnine, drugi bi ostali i radili za manje plaće nego što su bile ranije. Od Vlade FBiH traži se uplaćivanje 17 mjeseci doprinosa za MIO, a od uprave vizije o daljem vođenju kompanije. Neki čekaju najavljeno pokretanje proizvodnje, a mladi bi išli vani, Irska, Njemačka… Ima i radnika koji su blizu mirovine, njima je obećavano uplaćivanje do tri godine da se mogu umiroviti”, kazao je.

Radnici su obaviješteni kako je Krizni odbor već kontaktira sve banke u kojima radnici imaju kredite tražeći da se odgode termini plaćanja rata.

Od ranije se zna da su predstavnici Sindikata izašli iz Kriznog odbora, a osnovni razlog za to je što predstavnici radnika nisu željeli da stavljaju svoj potpis na “socijalne liste” radnika koji bi bili pozivani ako se zaista pokrene proizvodnja.