Svijet

Pucnjava u Ankari: Vojnik otvorio vatru prema sudu

Prema prvim informacijama, vojnik je otvorio vatru dok se vozio u automobilu u blizini suda u Ankari, gdje će biti izvedeni generali koji su osumnjičeni da su sudjelovali u pripremanju puča krajem prošlpog tjedna.

Turski vojnik otvorio je vatru u blizini suda u Ankari, gdje će se danas na ispitivanja privesti generali osumnjičeni za neuspjeli državi udar. U razmjeni vatre s policijom napadač je ubijen, a nitko drugi nije stradao, javlja AP.

Prema prvim informacijama, vojnik je otvorio vatru dok se vozio u automobilu u blizini suda u Ankari, gdje će biti izvedeni generali koji su osumnjičeni da su sudjelovali u pripremanju puča krajem prošlpog tjedna, prenosi N1.

Bivši zapovjednik turskih zračnih snaga, general Akin Ozutrk, za kojeg se vjeruje kako stoji iza pokušaja vojnog udara, trebao bi se danas pojaviti u sudnici.

Ministarstvo unutarnjih poslova Turske odlučilo je suspendirati čak 8.777 policajaca, na svim razinama. Zbog čistki u sudstvu reagirale su međunarodne udruge sudaca, koje upozoravaju da su razlozi njihovog uklanjanja neargumentirani i da predstavljaju ozbiljnu povredu ustavom jamčene neovisnosti sudstva.

Među njima je 7.899 policijskih službenika, 614 oficira policije i 30 provincijskih načelnika, kao i 47 upravitelja okruga, piše Hurriyet Daily News.

Podsjetimo, odmah nakon puča uslijedila su uhićenja 6.000 ljudi – podjednako pripadnika oružanih snaga i zaposlenih u pravosuđu. Među osumnjičenima su visoki dužnosnici i suci vrhovnog suda.

Izvor: vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend