PRVI PUT U VITEZU: HPD “Vitez” organizira proslavu Martinja!

HPD “Vitez” ove će subote, po prvi put, biti domaćinom jednoj tradicionalnoj manifestaciju, koja se, uobičajeno vezuje uz krajeve, u kojima se uzgaja vinova loza. Radi se o proslavi Martinja, kada se, simbolično, “krsti vino”.

Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s planinarima iz Svetog Ivana Zeline i Sesveta, viteški će planinari ovaj zanimljivi običaj predstaviti u Vitezu, točnije u Zaselju, gdje se nalazi Planinarski dom HPD-a “Vitez”.

Martinje se, inače, vezuje uz blagdan sv. Martina, koji se slavi 11. studenog, ali će se u Vitezu proslaviti nešto ranije.

Ovaj narodni običaj, koji datira još od 17. stoljeća, vrlo je važan događaj za svakog vinogradara i vinara, kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice, jer se upravo na taj dan mošt i službeno pretvara u vino. Martinje se danas njeguje kao narodni običaj uz jelo, piće, pjesmu i glazbu, a posebno se njeguje u sjeverozapadnim predjelima Hrvatske te u Slavoniji, dok “krštenje mošta” ili Martinje u Dalmaciji i Istri nema tradiciju.

U ceremoniji krštenja mošta neizbježne su uloge: domači, stoloravnatelj, fiškuš ili vinotoča, gospon sudec, kuma i kum mladom vinu, i na kraju biškup sa svojom svitom (ministranti i mežnar), bez kojih se taj posa ne može obaviti.

Važno je napomenuti da su svi prisutni u ceremoniji “kršenja mošteka” oslovljavaju s “pajdaš” i” pajdašica”, te kako je svaki sa svakim na TI. Na VI je samo jedna osoba u cijelome društvu – gospon sudec.

Tijekom ovog poganskog obreda, na šaljiv način se zaziva “boga vina” da u narednoj godini domaćinima osigura obilje kobasica, rebaraca i drugih mesnih delicija, zajedno s litrama dobrog vina. Jednako tako se pokušavaju otjerati prazne posude, razbijene čuture, mrazovi i ostale nepogode, koje bi ljude ostavile gladnima i žednima.

Martinje se slavi 11. studenog, na dan kada je obožavani biskup, sveti Martin, pokopan 397. godine. Narodno vjerovanje govori da se taj dan označava kao kraj jeseni i početak zime, jer su time svi radovi u polju završeni. Hrvatska je prihvatila običaj slavljenja Martinja, prvenstveno kontinentalni dio zemlje. Zagorje i Međimurje posebnu važnost pridaju tom slavlju, kada se pripremaju posebne ceremonije krštenja mošta. Tom prilikom u podrumima se okupljaju prijatelji i rodbina kako bi, uz biskupa i kumove, proslavili pretvorbu mošta u vino.

Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, u Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Sv. Ivanu Zelini i brojnim drugim mjestima.