Prva pomoć kod sunčanice: pojedite nešto slano

Dugotrajan boravak na suncu bez adekvatne zaštite može dovesti do sunčanice, vrlo ozbiljnog stanja koje zahtijeva neodgodivu liječničku pomoć, a mi vam savjetujemo nekoliko načina samopomoći kod kuće.

Nutricionistica Sandra Krstev Barać donosi recepte za domaće napitke koji će pomoći ublažiti simptome sunčanice.

Prevencija je najvažnija

Simptomi sunčanice uključuju osjetno povišenu temperaturu (do 41°C), crvenu i suhu kožu, ubrzan puls i plitko disanje, a osoba se žali na glavobolju, nemir i smušenost. Ako se ovi alarmantni znakovi ignoriraju, daljnjim izlaganjem suncu slijedi malaksalost, zujanje u ušima, nesvjestica, a na kraju i koma i smrt. Zato posljedice izlaganja suncu bez valjane zaštite treba uzimati ozbiljno i prvenstveno raditi na prevenciji. Ipak, ako simptomi sunčanice nastupe, stanju treba pristupiti ozbiljno i poduzeti korake za spašavanje unesrećenog.

Prva pomoć kod sunčanice

U sumnji na sunčanicu uvijek treba pozvati liječničku pomoć. U međuvremenu se savjetuje osobu što prije premjestiti u hladnu prostoriju, osloboditi je suvišne odjeće i po mogućnosti uroniti u hladnu, ali ne i ledenu vodu. Može pomoći i umatanje u mokre ručnike. Ako je osoba pri svijesti ponuditi joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci.

Neka uzima male gutljaje, u okviru mogućnosti. Kofeinski i alkoholni napitci nikako nisu primjereni jer će uzrokovati daljnju dehidraciju. Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je prvenstveni cilj ako je osobu pogodila sunčanica. Tu je najbolje posegnuti za izotoničnim napicima koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma zbog čega su idealni za brzu nadoknadu izgubljene tekućine.
Izotonične napitke možete pripremiti i sami na jednostavan način:
Pomiješajte pola litre vode s pola litre nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka (naranča, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite.
Pomiješajte 200 mililitara voćnog soka s 800 mililitara vode i jednim gramom soli te dobro ohladite.
Pomiješajte litru tople vode s 50 do 70 grama šećera, 200 mililitara nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka i jednim gramom soli te dobro ohladite.
Umjesto izotoničnim napitkom pomoći se može i tako da osoba pojede nešto slano poput krekera i uz to popije dovoljno vode.
Namirnice koje se preporučuju nakon sunčanice su također one koje brzo i učinkovito nadoknađuju tekućinu i elektrolite. Tu su prvaci sezonsko voće i povrće, prvenstveno, lubenica, dinja, krastavci. Ovisno o stanju, osoba može pojesti i bananu koja će primjerice nadoknaditi izgubljeni kalij. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj juhi ili pak gazpachu koji može izuzetno goditi. Ključ je, dakle, birati namirnice i obroke koji su, bogati tekućinom, lagani i lako probavljivi. Kako se zdravstveno stanje poboljšava i simptomi smiruju polako se može uvoditi lagana mediteranska prehrana, odnosno s vremenom vraćati na standardnu prehranu. Naravno, ako se u bilo kojem trenutku zdravstveno stanje ponovno pogorša treba hitno potražiti liječničku pomoć.

(24sata.hr)