Prva pomoć za spas mobitela nakon što upadne u vodu

Iako će vas vjerojatno najprije obuzeti panika da ste izgubili sve telefonske brojeve i fotografije, najvažnije je sabrati se i djelovati što je brže moguće. Što je dulje mobitel u vodi, to su manji izgledi da ćete ga uspjeti spasiti. Ni slučajno nemojte pokušati upaliti mobitel jer bi to moglo izazvati kratki spoj. Umjesto toga obvezno izvadite bateriju i SIM karticu.

Zatim ga valja osušiti, ali ne sušilom za kosu jer bi njegova vrućina mogla rastopiti unutarnje dijelove ili potisnuti vlagu još dublje u uređaj. Radije ga obrišite krpom ili papirnatim ručnikom pokušavajući osušiti i udubljenja. Samo kap vode dovoljna je da mobitel počne hrđati i postane neupotrebljiv. Nakon brisanja krpom riješite se ostatka vode tako da je isisate usisavačem. No pripazite da ga ne držite preblizu uređaja te ne kraće od 20 minuta. Također, možete ga tijekom noći ostaviti u zdjeli riže jer će i ona pomoći izvući vlagu. Tek nakon što ste pričekali barem 24 sata od nezgode ili još dulje, vratite bateriju i SIM karticu u mobitel pa ga pokušajte uključiti. 

Slatka voda izvlači sol

Ako vam mobitel upadne u more, prije nego što ga počnete sušiti, uronite ga nakratko u slatku vodu. Ne učinite li to, kristalići iz slane vode naštetit će osjetljivim dijelovima mobitela. Unutarnji dio uređaja ne čistite alkoholom jer bi mogao rastopiti ljepilo.

U hladnjak, ne u zamrzivač

Vlagu iz mobitela izvući ćete i ako ga stavite u hladnjak na papirnati ručnik 30-ak minuta. Također, ne zaboravite izvaditi bateriju i SIM karticu. Nikako ga ne smijete staviti u zamrzivač zato što bi se zbog niske temperature mogao oštetiti ekran. 

Sunce “spašava” mobitel

Ako vam mobitel slučajno upadne u vodu, a niste blizu doma pa ne možete brzo reagirati, stavite uređaj na kontrolnu ploču automobila. Pritom parkirajte automobil na mjestu s dovoljno sunca. Nakon dva, tri sata mobitel bi se trebao osušiti. 

Sve se lako dozna

Nemojte ni pokušati lagati serviseru da vam nije pao u vodu jer vas lako može uhvatiti u laži.

Budite nježni

Tijekom brisanja nemojte previše tresti mobitel kako biste spriječili kretanje vode u njemu.

(24sata.hr)