Promocija prve generacije okupacionih terapeuta u FBiH: Certifikat dobila dva medicinska djelatnika iz Viteza

10.10. se obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja u našoj zemlji pod motom Mentalno zdravlje na radnom mjestu. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana Mentalnoga zdravlja u Sarajevu su uručeni certifikati.

Projekt mentalnog zdravlja u BiH, u implementaciji edukacije iz okupacione terapije koju je uspješno završilo 65 polaznika profesionalaca iz te oblasti u Federaciji BiH i 52 iz Republike Srpske.
Gdje su nakon godinu dana edukacije certifikat dobila i dva medicinska djelatnika iz DZ Vitez radi se o Ingi Hercegovac i Muhamed Muminović.
“Ovo je jedan od važnih koraka u poboljšanju usluga i kvaliteta centara za mentalno zdravlje za osobe s mentalnim poteškoćama, koje okupacione tarapeute smatraju prijateljima, a centre drugim domom”, rekla nam je dr. sc Klementina Nuk-Vuković. predsjednica podružnice psihologa KSB, te voditeljica CMZ a Vitez.
Skup u Sarajevu bio je prilika i da zdravstvene ustanove koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja na štandovima izlože rukotvorine klijenata Centara za mentalno zdravlje Vitez.

 

Zadovoljstvo zbog promocije prve generacije okupacionih terapeuta u FBiH izrazila je i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

“Često smo svjedoci kako stručnost i posvećenost profesionalaca u mentalnom zdravlju mijenjaju živote osoba s mentalnim problemima i njihovih porodica. Edukacija koju su ovi profesionalci završili u okviru Projekta mentalnog zdravlja, pomoći će im da pruže još kvalitetniju njegu i doprinesu bržem oporavku svojih klijenata”, kazala je Datwyler Scheuer. Dodaje da je taj projekt dio šire podrške koju Švicarska pruža reformi sistema zdravstvene zaštite u BiH.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky osvrnuo se na ovogodišnju temu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, naglasio da su različite vrste stresa na radnom mjestu česta pojava, a u kontekstu okupacione terapije poručio da “rad jeste dobra terapija, ali ako rad postane izvor mentalnih problema to nije dobro”.

Datwyler Scheuer je naglasila da će Švicarska nastaviti da podržava unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite u BiH, a u naredne četiri godine planira osigurati oko 25 miliona KM za zdravstvene projekte. U okviru Projekta mentalnog zdravlja, kaže, rade sa svih 74 centra za mentalno zdravlje koliko ih ima u BiH.