Prognoze svjetskih i domaćih meteorologa: Zima će biti s malo padavina

Natprosječno toplo i stabilno vrijeme tokom oktobra naglo su zamijenili kiša i nestabilne vremenske prilike, a sudeći prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), topli dani kakve smo imali do sada su iza nas.

Dežurni meteorolog FHMZ-a Ismira Ahmović kazala nam je da se u petak navečer očekuje novo naoblačenje s padavinama, koje, doduše, neće biti intenzivne.
Kišna razdoblja
– To naoblačenje u noći na subotu uvjetovat će padavine, uglavnom kišu, a na planinama snijeg. U subotu u Bosni pretežno oblačno sa slabom kišom, na planinama će biti i snijega – navela je Ahmović.
Slično će biti i naredne sedmice, a sudeći prema prognozama koje je objavio FHMZ, od 5. do 7. novembra slijedi osjetno zahladnjenje, kada će jutarnje temperature u Bosni pasti i do –3, a u Hercegovini do 3 stepena, dok dnevne u Bosni neće prelaziti 10, a u Hercegovini 15 stepeni.
Kada je u pitanju dugoročna prognoza za zimu, iz FHMZ-a ističu da je o tome još rano govoriti i da će ona biti objavljena krajem novembra ili početkom decembra. S druge strane, poznata meteorološka kompanija „AccuWeather“, kao i pojedini nezavisni meteorolozi, već su objavili sezonsku prognozu za zimu u Evropi i na Balkanu. Tako „AccuWeather“ navodi da se na području Balkana ove zime ne očekuje mnogo snježnih oluja, kao ni česta i duga kišna razdoblja. – To ne znači da na ovom području uopće neće biti kiše tokom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka. Ove zime na Balkanu će snježne oluje biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za njihovu pojavu bit će u drugoj polovini zime, odnosno krajem januara i tokom februara – navodi „AccuWeather“.
Dalje ističu da se u mjesecima koji dolaze ne očekuje velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi sam kraj zime, odnosno februar, trebao biti oštriji, s više snijega. No, Zoran Zadro, nezavisni meteorolog iz Mostara, koji sa svojim timom meteorologa i fizičara objavljuje prognoze vremena, ne slaže se s ovom prognozom u svim segmentima. On naglašava da će ova zima ipak biti bogatija oborinama od prošle, koja je bila ekstremno sušna. – Dvije sušne zime zaredom, realno, ne mogu se očekivati. Zima će ipak biti s nešto više oborina, ali prosječnih – kaže Zadro.
Hladni val
On za područje BiH prognozira temperaturno normalnu zimu, uz mogućnost nižih temperatura u lokalnim predjelima. – Postoje uvjeti i za jedan duži ili dva kraća izraženija hladna vala koji mogu donijeti dosta niske noćne i jutarnje temperature. U predjelu Bosne one će ići do -15 i -20, a lokalno i do -25 stepeni. U Hercegovini također postoji rizik za niske jutarnje i noćne temperature koje mogu ići do -15, a na sjeveru Hercegovine lokalno se mogu spustiti i ispod -20 stepeni – navodi Zadro.
Period hladnijeg vremena
– Sada ulazimo i razdoblje hladnijeg vremena i ne vidi se dugotrajno razdoblje iznadprosječne toplote. Topli dani jesu mogući, ali ne onako kako su bili sredinom oktobra – kaže Zadro.
(avaz.ba)