Priznanja za kompanije sa natprosječnim pokazateljima poslovanja

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH danas je održana konferencija za medije povodom realizacije projekta "Pouzdanost 2017".

 

 

Informacije o finansijskom poslovanju, poslovnim analizama i rizicima, ključni su podaci za donošenje kvalitetnih odluka kompanija, ali i jasan pokazatelj ekonomske stabilnosti jedne zemlje. Narušena likvidnost jedan je od najvećih opasnosti za tržište i mogu izazvati ozbiljne probleme, kako za firme, tako i za domaću privredu u cjelini.  Upravo zbog toga, najveća bonitetna kompanija u BiH  LRC d.o.o. Sarajevo je prije tri godine pokrenula projekt "POUZDANOST" s ciljem da na domaćem tržištu identifikuju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate.

<Još od 2000-te godine LRC kontinuirano radi na prikupljanju, obradi i distribuciji poslovnih informacija, prije svega o finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih i kompanija u regiji. Upravo ove informacije su temelj projekta POUZDANOST 2017, jer predstavljaju objektivan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena>, kazao je  direktor razvoja LRC BIS Damir Damadžić na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH povodom realizacije projekta Pouzdanost 2017.

Proglašenje bonitetno pouzdanih kompanija  zasnovano je isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije. Jedan od glavnih ciljeva projekta je da se kompanijama koje su to svojim poslovnim rezultatima dokazale, omogući da imaju neovisnu i mjerljivu ocjenu svog tržišnog kredibiliteta, kako bi bile prepoznate kao poželjni poslovni partneri.
<Domaće kompanije sa najboljim bonitetnim ocjenama, svojim radom i uspjehom na tržištu neosporno su zaslužile priznanje "Bonitetna zvijezda 2017" i nama u LRC-u je veliko zadovoljstvo biti im podrška i kroz ovaj projekat pružiti im dodatnu inspiraciju za dalji razvoj. Stoga, dodjela bonitetnih priznanja na poslovnoj konferenciji POUZDANOST 2017 biće i idealna prilika za upoznavanje, druženje i umrežavanje predstavnika bonitetno pouzdanih kompanija i svih onih koji iskreno podržavaju ovaj projekt>, dodao je Damadžić.

Ovogodišnju kampanju <Pouzdanost> kompanija LRC provodi u saradnji sa Poslovnim novinama iza kojih stoji 45 godina uspješnog rada, sa suorganizatorom BBI VIP Business Clubom. Bogato iskustvo u organizaciji i dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama kroz projekat "100 najvećih u BiH", zasigurno će biti značajno i za organizaciju poslovne konferencije "POUZDANOST 2017".

Zanimljiv podatak iznio je i dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bruno Bojić, koji je kazao da od 31.554 firme, koje su obuhvaćene rangiranjem bonitetno pouzdanih kompanija, njih 13,5% ispunjavanju kriterije. Među njima je čak 85% malih i srednjih preduzeća, a koliku važnost ove firme predstavljaju za privredu BiH govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u prethodnoj godini čini čak 15,4 milijardi KM.

<Mi u Poslovnim novinama zaista uživamo pričati pozitivne priče - priče o uspješnim privrednicima, kompanijama, projektima... Kroz saradnju sa LRC-om i BBI VIP Business Club-om, dobili smo i novu energiju koju želimo podijeliti sa svima koji su uspješni ili to žele biti. Želimo biti motivacija za nove uspjehe, želimo da nijedan uspjeh ne ostane neprimijećen i bude nagrađen. Posebno mi je drago da je među bonitetno pouzdanim kompanijama blizu 85% malih i srednjih preduzeća, puno je onih za koje se ne zna dovoljno, a predstavljaju najzdraviji dio domaćeg tržišta. Kroz projekt POUZDANOST 2017 nastojimo im svima pružiti priliku da se istaknu i pokažu jer su to svojim natprosječnim poslovnim rezultatima apsolutno zaslužili>, rekla je glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo.

Ono što je posebno značajno za bonitetno pouzdane kompanije jeste i da je BBI VIP Business Club prepoznao važnost i potencijal ovog projekta, te da će kao suorganizatori pružiti dodatnu podršku kompanijama koje bilježe natprosječne poslovne rezultate i koje su svijetli primjeri domaće privrede.

<Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo kroz BBI VIP Business Club prepoznaje značaj razvoja malih i srednjh preduzeća za bh. privredu, te smo sretni što ćemo kao suorganizator poslovne konferencije "Pouzdanost 2017" dati svoj doprinos u prepoznavanju i afirmaciji pouzdanih bh. kompanija. BBI VIP Business Club sa svojim poslovnim partnerima radi na kreiranju nove, prosperitetnije i zdravije poslovne klime u BiH, pogotovo kada su u pitanju privlačenje stranih investicija i poslovanje sa inostranim partnerima>, kazao je direktora Marketinga i komunikacija Bosna Bank International d.d. Sarajevo Dino Selimović.

Projekat POUZDANOST 2017 je u posljednje tri godine jedan od značajnijih pokretača pozitivnog poslovnog okruženja i veliki generator motivacije za najuspješnije kompanije u Bosni i Hercegovini, a od ove godine ovom projektu se priključila i kompanija Express Courier d.o.o.

<Izuzetno smo ponosni što je naša kompanija dala punu podršku najpozitivnijoj privrednoj priči u regionu. O značaju projekta itekako govore podaci da bonitetno pouzdane kompanije u BiH ostvaruju više od 25% ukupnog prihoda bh. privrede i zapošljavaju blizu 100.000 radnika, što je skoro petina ukupnog broja uposlenih u bh. kompanijama koje predaju završne finansijske izvještaje>, kazao je na koferenciji generalni direktor Express Courier d.o.o. Mirza Bavčić.

"Wiener osiguranje se sa zadovoljstvom odazvalo pozivu da podrži uglednu poslovnu konferenciju "POUZDANOST 2017" kao Specijalni partner. Cijeneći pouzdanost u poslovanju, Wiener osiguranje nastoji da omogući dodatni doprinos kroz podršku konfernciji, ali i da pružanjem osiguravajuće zaštite obezbijedi da poslovanje što većeg broja kompanija u BiH bude pouzdanije", izjavio je Sanjin Tankosić, direktor Regionalnog centra Sarajevo Wiener osiguranja.

Poslovna konferencija "Pouzdanost 2017" održat će se 23.11. 2017. godine, u hotelu Hills u Sarajevu.