Prirodno obojena jaja

Želite li prirodno obojiti jaja, možete upotrebljavati ciklu, borovnice, maline, špinat, naranče, celer, kavu, paprike…

Ako se, primjerice, odlučite za jarkoružičasta jaja, izrežite srednje veliku ciklu na komade. Zagrijte četiri šalice vode pa dodajte ciklu. Umiješajte dvije žlice octa, ohladite na sobnoj temperaturi, izvadite ciklu i uronite jaja. Nakon što se osuše, premažite ih slaninom za sjaj. I mnoge druge biljke sadržavaju pigmente koji će obojiti ljusku jajeta, a rabe se cvjetovi, listovi, plodovi, korijen ili kora. Listovi crvenog kupusa daju npr. plavu, plavozelenu i plavoljubičastu boju. Od tzv. lučine crnog luka ljuska jaja će biti smeđa, a od lučine crvenog luka crvena do tamnoljubičasta. Listovi špinata, koprive, podbjela, bazge, paprati, maslačka te mladi listovi breze daju žutozelenu do tamnozelenu boju. Korica limuna i naranče te listovi mrkve jaje će obojiti svijetložuto. Pisanice će biti ružičaste i obojite li ih sokom od maline, kupine ili višnje. Svježe mljevena ili instant kava te indijski čaj jaja će obojiti smeđe, a ljuska žutih jabuka žutozeleno. Cvjetovi bazge i kamilice daju zlatnožutu boju, a mljevena crvena paprika narančastu. Jaja možete bojiti hladnim postupkom, pri čemu se bilje kuha u vodi 30 – 45 minuta, tekućina ocijedi i ohladi na sobnu temperaturu. U obojenu tekućinu uronite tvrdokuhana jaja i ostavite ih da stoje nekoliko minuta do nekoliko sati. Bojite li jaja kuhanjem, u posudu stavite odabrani dio biljke, zakuhajte do vrenja, pa kuhajte na laganoj vatri 30-45 min. Ohladite, procijedite, dodajte 2 žlice alkoholnog octa, uronite sirova jaja pa ih kuhajte dok ne dobijete željenu boju, 10 – 60 min. Izvadite ih, položite na kuhinjski papirnati ubrus i ostavite da se ohlade i osuše. Pozor! Tako obojena jaja nisu za jelo, jer upiju miris i okus biljke kojom ste ih bojali. Osim toga neke biljne boje su i otrovne, a duljim stajanjem i kuhanjem mogu prodrijeti i u unutrašnjost jajeta. Stoga jedite samo tvrdokuhana svježa neobojena jaja, a pisanice namažite nauljenom vatom, složite ih na travicu u košaricu i ukrasite uskrsni stol.

Na kraju…

Jaja se tradicionalno najčešće boje na Veliku subotu, a u svakoj se obitelji nađe netko vješt da ukrasi jaja šaranjem pomoću voska, jetkanjem tj. pisanjem dušičnom kiselinom ili octom, struganjem obojenog jajeta, kistom i temperama, flomasterima, perlicama, šljokicama, vrpcama, sitnom tjesteninom, rižom, kokosovim brašnom, bojama za staklo, licitarskim bojama, prehrambenim kupovnim bojama, bojama za tekstil… Ako vam to ne uspijeva ili nemate vremena, kupite već obojane pisanice.