Pripadnici Oružanih snaga BiH spasili ženu, koja je automobilom sletjela u korito rijeke Jale u Tuzli

Pripadnici Oružanih snaga BiH vojnici Nermin Husanović, Džemo Bešić i Emir Suljić su, na putu na posao, spasili ženu koja je automobilom sletjela u korito rijeke Jale u Tuzli.

Žena koja je upravljala automobilom Renault Clio, njemačkih registarskih oznaka, vozeći se ispred automobila pripadnika OS BiH izgubila je nadzor na vozilom koje je sletilo u rijeku.

Brzom i hrabrom intervencijom pripadnika OS BiH, koji su istrčali iz automobila i bez ikakvog razmišljanja krenuli u spašavanje i izvlačenje iz korita rijeke. Izbjegnuta je veća tragedija, te je žena na vrijeme izvučena iz automobila u polusvjesnom stanju. Nakon toga su pozvani Hitna pomoć i policija.

Pripadnici OS BiH još jednom su pokazali da su spremni, sposobni i obučeni da u svakom trenutku budu na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine, pogotovo u najtežim životnim trenucima.

Povodom akcije spašavanja, pripadnik OS BiH vojnik I klase Džemo Bešić, za Ministarstvo odbrane BiH je izjavio:

„Jutros oko 07,30, kada smo krenuli na posao, na petlji Šićki Brod, primijetili smo da je žena koja je upravljala vozilom ispred nas, izgubila kontrolu nad vozilom i sletjela u nabujalu rijeku Jalu. Zaustavili smo naše vozilo i dvojica mojih kolega vojnici Emir Suljić i Nermin Husanović su se odmah uputili ka rijeci Jali u akciju spašavanja, dok sam ja ostao da nazovem hitnu pomoć.

Kada su njih dvojica došli do auta, vidjeli su da je najveći problem u izduvnim gasovima koji su bili unutar auta, što je moglo ubrzo dovesti do gušenja. Ja sam iz našeg auta dodao odvijač i španer (konopac za izvlačenje), nakon čega su oni razbili staklo na autu i izvukli ženu i njenu torbicu sa ličnim dokumentima.

Žena nije bila teže povrijeđena, ali je bila u šoku. U međuvremenu je došla policija i hitna pomoć, koji su nakon naše akcije pružili dalju asistenciju. Sve je trajalo oko 10-ak minuta.

Drago mi je što smo na ovaj način pokazali humanost, spremnost i obučenost pripadnika OS BiH,“ skromno je kazao vojnik Bešić Džemo.

U akciji spašavanja žene iz rijeke Jale učestvovali su vojnik I klase Suljić Emir iz Brigade taktičke podrške OS BiH (oklopni bataljon), vojnik I klase Nermin Husanović iz Komande logistike (5.bataljon logističke podrške) i vojnik I klase Bešić Džemo iz Komande logistike (5.bataljon logističke podrške).

(Ured za odnose s javnošću)